Új szerepben a Nemzeti Balett prímabalerinája

Kozmér Alexandra, a Magyar Nemzeti Balett társulatának vezető balerinája számos főszerep eltáncolása után most új szerepben mutatkozik be az Operaház színpadán.

Roberth NorthA halál és a lányka című koreográfiájának női főszerepét láthatjuk a táncosnő tolmácsolásában, először január 22-én.„Kozmér Alexandra azért kapta meg a szerepet, mert az utóbbi években egyre erősödő színpadi teljesítményekkel bizonyította tehetségét, s most pályájának olyan pontjához érkezett, amikor fontos, hogy megmutathassa, hogyan formálja meg ő ezt az érzelmileg is igen nagy feladatot rejtő szerepet, amely a táncművész számára valóságos kihívást jelent.” – mondta Solymosi Tamás, a Magyar Állami Operaház balettigazgatója.

Kozmér Alexandra négy alkalommal kelti életre a már modern klasszikusnak számító remekmű tragikus nőalakját. A Halál szerepét az első két előadásban Liebich Roland, a második kettőbenSolti Csaba táncolja Kozmér Alexandra partnereként. Solti Csaba színrelépésének különlegessége, hogy a Halál szerepét első ízben 22 évesen, A halál és a lányka első színrevitelében kapta meg, s 2010-ben, a darab felújításakor ismét felkérték a Halál alakjának megformálására.

Az Örvényben balett-esten további négy darabot láthat a közönség. A Magyar Nemzeti Balett 2010-ben mutatta be az összeállítást, amely az Operaház repertoárján a kortárs – napjainkban alkotó –koreográfusok alkotásait képviseli. A művek többségét a tavalyelőtti bemutatón láthatta először a hazai közönség, kettő  közülük egyenesen a Magyar Nemzeti Balett számára készült (a francia Myriam NaisyA szerelem és a lány című kettőse és Lukács AndrásÖrvény című munkája). A színes program zenei kínálata a romantikától a huszadik századi song-on át napjaink két népszerű kortárs zeneművéig terjed, de a táncmatéria is markáns különbségeket mutat, hiszen a koreográfusok alkotói stílusa, művészi habitusa is eltérő. Az Örvényben című est előadásain a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistái és fiatal tehetségei egyaránt lehetőséget kapnak, hogy művészetükkel újabb híveket szerezzenek a (kortárs) balett rajongóinak.

 

Franz Schubert – Robert North:A halál és a lányka; Gustav Mahler – Myriam Naisy:A szerelem és a lány; Kurt Weill -Krzysztof Pastor:Wie lange noch?;Max Richter -David Dawson: On the Nature of Daylight;Philip Glass – Lukács András:Örvény

 

Magyar Állami Operaház,január 22., 25., 31., február 3.