Izraeli régészek kétezer éves bélyegzőt találtak

A Második Szentély idejéből származó, égetett agyag pecsétnyomót találtak izraeli régészek Jeruzsálem óvárosában.

A pénzérme-méretű ókori „bélyegzőn” arámi nyelven két szó olvasható, amelyek azt jelentik, hogy „Isten számára tiszta”. Izraeli régészek szerint a pecsétnyomóval valószínűleg azokat a tárgyakat jelölték meg, amelyeket alkalmasnak találtak arra, hogy használják őket vallási rituálék céljára a hajdani templomban.

A vasárnap bejelentett lelet az első feliratos pecsétnyomó az időszámításunk előtti 1. század és az időszámításunk szerinti 70 – a Második Szentély rómaiak általi lerombolása – közötti időből, és az első olyan tárgyi emlék, amely a templomban folyó vallásgyakorlásra utal.

Eddig nagyon kevés tárgyi emlék került elő a zsidó templommal kapcsolatban, részben azért, mert az egykori templom helye nehezen hozzáférhető régészek számára a zsidó-muszlim ellentét miatt.

Régészek szerint a most előkerült pecsétnyomót kultikus célra szánt tárgyak, például olaj vagy áldozati állat megjelölésére használhatták. A szent szövegek nagyon szigorú „tisztasági” előírásokat tartalmaztak a papok számára a templomban használt tárgyakat illetően.

Ronny Reich, a Haifai Egyetem régésze szerint a pecsétnyomó az első olyan régészeti lelet, amely a templomban folyó, vallási célú vásárlási vagy áldozati tevékenységre utal.

A két centiméter átmérőjű bélyegzőt Jeruzsálem hajdani főutcája mentén, közvetlenül a templomkomplexum mellett – a jelenlegi Siratófal közelében – találták.