Amerika nem hagyja, hogy Irán atombombát gyártson

Iránnak egy évnél is rövidebb idő múlva saját atombombája lehet, de Amerika ezt nem fogja hagyni – jelentette ki Leon Panetta amerikai védelmi miniszter hétfő éjjel, a CBS televíziónak adott interjúban.

Panetta sokkal határozottabban foglalt állást, mint Barack Obama elnök, aki annyit mondott: Irán nem juthat atomfegyverhez. Azt azonban az elnök nem jelentette ki kategorikusan, hogy ezt kormánya meg is fogja akadályozni. A „katonai megoldással” kapcsolatban Panetta azt nyilatkozta: nem vetették el a lehetőségét. A védelmi minisztert interjúvoló Scott Pelley kérdésére, hogy az Ahmedinezsád-rezsim képes-e 2012 végére nukleáris fegyvert előállítani, Panetta így válaszolt: körülbelül egy évre lehet szükségük, és megcsinálják. De talán még kissé rövidebb idő is elég lehet nekik, feltéve, hogy létezik Iránban titkos urániumdúsító.

A védelmi miniszter álláspontja szerint az Egyesült Államok nem akarja, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki. „Ez egy olyan fontos kérdés, hogy ha szükségessé válik, foglalkozni fogunk vele. Ha értesülünk róla, hogy közel jutottak a nukleáris fegyver kifejlesztéséhez, minden szükséges lépést meg fogunk tenni megakadályozására” – jelentette ki Panetta.

Panetta becslése a perzsa állam atombomba gyártására való készültsége tekintetében összhangban áll az eddigi találgatásokkal, de szerinte a nukleáris robbanófejet szállítani képes rakéta fejlesztéséhez még további egy évre lehet szüksége. Ezen kívül Irán nukleáris fejlesztését több robbanás és számítógépes vírusok is lassították, amelyek javarészt Izraelhez köthetők.

atv.hu / Arutz Sheva / CBS / BPI.HU