Nicolas Sarkozy „egyértelműen két Európa létezik”.

Sarkozy szerint mostantól egyértelműen két Európa létezik

Nicolas Sarkozy francia államfő egy lapinterjúban arról beszélt, hogy a múlt heti csúcstalálkozó óta „egyértelműen két Európa létezik”. 
 
A francia elnök szerint „egyértelműen két Európa létezik”, amióta Nagy-Britannia az európai állam- és kormányfők múlt heti brüsszeli csúcstalálkozóján nem támogatta a költségvetési szigor harmonizációjára vonatkozó uniós megállapodást. Nicolas Sarkozy erről a Le Monde című francia napilap hétfő délutáni számában megjelent interjúban beszélt.

„Minden megtettünk a (német) kancellár és én azért, hogy az angolok is részesei legyenek a megállapodásnak. De mostantól egyértelműen két Európa létezik. Az egyik több szolidaritást és szabályozást akar a tagok között. A másik az egységes piac logikájához ragaszkodik” – fogalmazott a francia államfő. Ugyanakkor megerősítette, hogy Európának „szüksége van Nagy- Britanniára”, és „szerencsére egyáltalán nem aktuális London távozása a közös piacról”.

Sarkozy arra is kitért az interjúban, hogy a francia államadóssághoz kapcsolódó tripla A hitelminősítés elvesztése „nehézséget” jelentene, de nem lenne „leküzdhetetlen” a kormányzat számára.