AIDS-világnap-Gurmai Zita.

AIDS-világnap
„A mai nap mindenekelőtt a szörnyű számokra emlékeztet bennünket: 30 év, 60 millió fertőzött, 30 millió halálos áldozat. És ami a leginkább aggasztó ebben az az, hogy bár egy teljesen megelőzhető betegségről beszélünk, a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az AIDS világnapján. Ebből az alkalomból az EP plenáris ülésén állásfoglalásra irányuló indítványt fogadtak el az EU által a HIV-vel kapcsolatosan tett intézkedésekről, valamint az AIDS elleni küzdelemről szóló európai bizottsági közlemény félidős értékeléséről.
 
„A célok rendkívül ambiciózusak, és csak úgy érhetjük el őket, ha kiemelt figyelmet fordítunk olyan tényezőkre mint a megelőzés, a diszkriminációmentesség és az esélyegyenlőség” – hangsúlyozta az EP-képviselő, utalva arra az – EU által is támogatott – ENSZ-célkitűzésre, amely szerint 2015-ig ötven százalékkal kell csökkenteni a fertőzések számát. „A megelőzéshez szükséges erőforrásokhoz érdekében egyenlő és egyetemes hozzáférést kell biztosítani mindenki számára, melynek az oktatás a legfőbb eleme. Itt kell megemlítenünk a HIV-elleni oltóanyagokat, amelyek a becslések szerint már most is évi 2,7 millió fertőzést gátolnak meg” – mondta Gurmai Zita.
 
„Gondoskodnunk kell arról is, hogy a fertőzötteknek se kelljen diszkriminációval, megszégyenítéssel szembesülniük. Emellett fontos, hogy a nemi szempontokat is figyelembe vegyük, hiszen a nők sokkal jobban ki vannak téve a megfertőződés veszélyének” – emlékeztetett az EP-képviselő, hozzátéve, hogy elengedhetetlen a hosszú távú politikai támogatás és a megfelelő anyagi erőforrások biztosítása is