Szíria: újabb fegyveres összecsapások

Tizennyolc ember, köztük a hadsereg és a biztonsági erők hét tagja halt meg szombaton az újabb szíriai összecsapásokban – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet.

 

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa egy nappal korábban, pénteken ítélte el Damaszkuszt, amiért a rendszerellenes tüntetőkkel szemben indított megtorló műveletei március óta több mint 4000 ember halálát okozták, köztük több mint 300 gyermekét.

Szombaton hajnalban újabb összecsapás volt a szíriai hadsereg és a biztonsági erők tagjai, illetve dezertőr katonák egy csoportja között a fővárostól mintegy 320 kilométerre északnyugatra fekvőIdlib település kormányzati épületei közelében. A tűzpárbajban a katonák és a biztonsági erők tagjai közül heten, a dezertőr katonák közül öten estek el. Az összecsapásban öt helyi lakos is életét vesztette – közölte az OSDH.

Az emberi jogi szervezet szerint a dél-szíriai Tafasz településen -a márciusban kezdődött Bassár el-Aszad elnök elleni tüntetések kiindulópontjának számító Deraa tartományban – egy házkutatás során egy embert lelőttek, öt másikat pedig megsebesítettek a biztonsági erők tagjai.

Közben Homsz tartományban, a felkelés közép-szíriai tűzfészkében két embert ölt meg egy orvlövész, egy további embert pedig Bab Amro település szunnita negyedében lőttek le.