Lázár: „Kiemelten fontos volt a kompromisszum létrejötte”

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője üdvözölte szombaton azt a megállapodást, amelyet a kormány a szakszervezetekkel kötött az új munka törvénykönyvével kapcsolatban.

A frakcióvezető a kormánytagok országjárása keretében tartott agárdi lakossági fórum előtti sajtótájékoztatón, amelyen jelen volt L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke is, azt mondta: „sikerült a munkavállalói egyéni és kollektív jogokat úgy megvédeni, hogy közben a munkaadók számára is egy új lehetőség nyílt meg.” Hozzátette, ahhoz, hogy a munkaadók meg tudják őrizni versenyképességüket az európai piacon, rugalmas, a gazdasági viszonyokhoz jobban illeszkedő munka törvénykönyve kellett. Kiemelte, Fejér megyében, ahol sok nagyvállalat telepedett le, kiemelten fontos volt a kompromisszum létrejötte. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken jelentette be, hogy megállapodást kötöttek az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Az érdekképviseleti konföderációk közül az eseményen a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok vettek részt.

A Velencei-tóról, Fejér megyéről és Székesfehérvárról szólva Lázár János elmondta, turisztikai és ipari szempontból is a közeljövő egyik nagy nyertese lehet a térség. Hangsúlyozta, L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője azért lobbizik, hogy kiemelt fejlesztési körzet legyen a tó környéke, amire jó esély van. A frakcióvezető jónak nevezte a természeti adottságokat, szerinte „nem véletlen, hogy speciális érdeklődésű befektetők figyelmét is felkeltette az utóbbi időszakban.” Az lehet a fő cél, hogy az élhető környezet megtartása mellett turisztikai fellegvár jöjjön létre – tette hozzű.

Székesfehérvárról elmondta, a megyeszékhely élen jár az ország GDP-jének előállításában. Potenciális gazdasági lehetőségeket rejt, kifejezetten jól működő város, ezért joggal számíthat a kormány kiemelt támogatására. L. Simon László hozzátette, átfogó fejlesztési stratégián dolgoznak, szinte valamennyi tókörnyéki település polgármesterének részvételével. A Balaton-törvényhez hasonló önálló jogszabályt szeretnének, vagy azt, hogy annak jogszabályi fejezete legyen a Velencei-tó. Konkrét példaként említette, hogy elkészült egy csaknem kétmilliárdos fejlesztési terv a déli parton, amelyet a kormány támogat. Elmondta, a Sukoró-ügy mielőbb lezárása is fontos lenne, hogy a terület sportturisztikai fejlesztése megindulhasson.

A sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügynek hét gyanúsítottja van, gyanúsítottként hallgatták ki Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt is. Az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV)Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével. A csereszerződés tárgyát az állami tulajdonban lévő Sukoró külterületi ingatlanegyüttes, illetve az említett személy tulajdonát képező, Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték. Az ügyészség szerint a csereszerződésben a sukorói területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak. A főügyészség szerint így olyan szerződést hagytak jóvá, amellyel, ha teljesül, az államot több mint 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés éri.