70 százalék feletti részvétellel zárultak az egyiptomi választások

Kedden lezárult Egyiptomban a parlamenti választások első szakasza, a kormányzó katonai tanács szerint a részvételi arány meghaladta a 70 százalékot.

„Egyelőre nincsenek eredmények vagy pontos becslések, ám biztosíthatom önöket, hogy a részvétel máris 70 százalék fölött van, s a nap végéig meghaladhatja akár a 80 százalékot is” – hangoztatta az Al-Dzsazíra tv kamerája előtt Iszmail Atman tábornok, a katonai tanács tagja.

Független választási megfigyelők szerint is magas volt a részvételi arány, s várhatóan meghaladja az 50 százalékot. A februárban megbuktatott Hoszni Mubarak elnöksége alatt rendezett legutóbbi parlamenti választásokon a jogosultaknak mintegy 35 százaléka ment el szavazni – jegyezte meg a német hírügynökség.

A mostani választások első szakaszában Kairó, Alexandria és hét tartomány lakosait szólították az urnákhoz. Azokban a szavazókörzetekben, ahol egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, december 5-én második fordulót tartanak. Az ország többi 18 tartományában decemberben, illetve januárban rendezik a választásokat.

A legjobb esélyekkel a Muzulmán Testvériségből kinőtt Szabadság és Igazságosság Pártja indult a választásokon. Az iszlamisták pártja kritikusan viszonyul Egyiptom és Izrael békeszerződéséhez, az igazságszolgáltatásban pedig erősebben akarja érvényesíteni a saríát, az iszlám jogrendet.