Obama: Európának megvannak az eszközei a pénzügyi válság kezelésére

 Barack Obama amerikai elnök meggyőződése, hogy Európának megvannak az eszközei a pénzügyi válság kezelésére, s az európaiaknak gyorsan és határozottan kell cselekedniük Jelentette ki  Jay Carney fehér házi szóvivő az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti éves, Washingtonban megtartott csúcstalálkozót követően.

Carney szerint Obama, aki a Fehér Házban fogadta Herman Van Rompuyt, az Európai Tanács elnökét, José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét és Catherine Ashtont, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, a találkozón többször megismételte ezt az üzenetet. A szóvivő európai ügynek nevezte a pénzügyi válságot, de hangsúlyozta, hogy az kedvezőtlen hatást gyakorol az amerikai gazdaságra is.
„Az európai események nyilvánvalóan hatással vannak a gazdaságunkra. Ezek következtében az év jelentős részében ellenszél alakult ki…és továbbra is ellenszél van” – hangoztatta Jay Carney.
Amerikai részről a zárt ajtók mögött folytatott megbeszélésen részt vett Hillary Clinton külügy- és Timothy Geithner pénzügyminiszter, valamint a Fehér Ház több vezető tanácsadója.
Obama korábban kijelentette, hogy a piacok megnyugtatására Európának „kemény döntéseket” kell meghoznia, de nem fejtette ki, hogy szerinte melyek lennének ezek. Washingtoni források szerint az elnök az Európai Központi Bank szerepének növelésére utalhatott.
„Az Egyesült Államok és Európa továbbra is a világgazdaság középpontjában marad és fontos piacot jelentenek egymás árui, szolgáltatásai, tőkéje és elgondolásai számára” – szögezte le a Transzatlanti Üzleti Tanácsnak a csúcsra időzített közleménye.
Az európai gazdasági nehézségek ellenére az „öreg kontinensre” irányuló amerikai export 2011 első 9 hónapjában 15 százalékkal nőtt az előző évihez képest.
A tárgyalásokat követően Obama leszögezte: az Egyesült Államok készen áll arra, hogy segítsen az eurozónának az adósságválság leküzdésében. A csúcsról kiadott közös közlemény szerint az Egyesült Államok üdvözli az EU-nak az eurozóna pénzügyi stabilitásának biztosítására és a válság megoldása érdekében tett lépéseit, az európaiak pedig azt várják, hogy az amerikaiak cselekedjenek pénzügyeik középtávú stabilizációja érdekében.
A felek megegyeztek, hogy a gazdasági együttműködés kiaknázatlan területeinek feltárására a Transzatlanti Gazdasági Tanácson (TEC) belül munkacsoportot hoznak létre, amelynek 2012 júniusára el kell készülnie a vázlatos, az év végéig pedig a végleges jelentésével.
A felek – miután elkötelezték magukat, hogy számos területen folytatják a már megkezdett együttműködést – az erőszakról való lemondásra szólították a szíriai vezetést, és elkötelezték magukat az arab országokban végbemenő demokratikus átalakulás támogatása mellett. Az Egyesült Államok és az EU megerősítette kiállását a közel-keleti béketárgyalásokon közvetíteni próbáló kvartett szeptember 23-i állásfoglalása mellett, és felszólította az izraelieket és a palesztinokat a közvetlen párbeszéd felvételére.
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) novemberi jelentésére hivatkozva a felek aggodalmukat fejezték ki az iráni nukleáris program miatt és – a diplomáciai megoldás melletti elkötelezettségük hangoztatása mellett – további intézkedéseket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha Teherán nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit. A dokumentum említést tett a washingtoni szaúdi nagykövet elleni leleplezett merénylettervre és hangsúlyozta, hogy a felek eltökéltek a felelősségre vonás ügyében.
A közlemény értelmében a politikai foglyok azonnali szabadon bocsátására és rehabilitálására szólította fel Fehéroroszországot, Ukrajnát pedig arra, hogy tegye lehetővé a fellebbezést, valamit a tisztességes tárgyalást Julija Timosenko volt kormányfő és kabinetjének volt tagjai számára, valamint azt, hogy már a jövő évi parlamenti választásokon elindulhassanak. A felek ismételten hitet tettek a Nyugat-Balkán euro-atlanti integrációja mellett.
A dokumentum a tervezett nyugati csapatkivonás fényében kiemelt a december 5-én Bonnban kezdődő Afganisztán-konferencia jelentőségét, s támogatásáról biztosította a pakisztáni gazdasági fejlődést és az ottani, szélesebb értelemben vett reformokat.
A felek ígéretet tettek arra, hogy lezárják a kétoldalú adatvédelmi szerződésről folytatott tárgyalásokat, amelyek mindenki számára biztosítják a személyi adatok titkosságát és ily módom megkönnyítik a terrorizmus elleni küzdelem érdekében folytatott adatcserét. Megerősítették reményüket, hogy az Egyesült Államok és az EU tagállamai között hamarosan létrejöhet a vízummentes utazás, és hogy a hamarosan elfogadják az amerikai kormány által támogatott törvénytervezetet, amely egyértelművé teszi a könnyítés feltételeit.
A felek reményüket fejezték ki, hogy az év végéig az összes EU-állam ratifikálja majd a kíberbűnözés ellen kötött budapesti szerződést és hitet tettek az internet biztonsága és szabadsága érdekében történő további együttműködés mellett.