A KORMÁNYZAT NEM AVATKOZHAT BE

 

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: NAVRACSICS SZERINT A KORMÁNYZAT NEM AVATKOZHAT BE

 

Navracsics Tibor közigazgatási és Igazságügyi Miniszter válaszolt a Zsidó Világkongresszusnak Orbán Viktorhoz intézett levelére. A Mazsihisz.hu-n megjelent válasz szerint „az Új Színház igazgatójának és intendánsának kinevezése Budapest Önkormányzatának hatáskörébe tartozik, és sem a miniszterelnöknek, sem a kormánynak nincsen joga ebbe beleavatkozni”. A miniszter azt is említette, hogy tudomása szerint az Új Színház pályázatot jogi kifogásokkal senki nem támadta.

 

Navracsics Tibor levele Ronald. S. Laudernek a Zsidó Világkongresszus elnökének:

——————

Tisztelt Elnök úr!

Hivatkozásul 2011. október 24-én Orbán Viktor miniszterelnök úrhoz küldött levelére, engedje meg, hogy miniszterelnök úr nevében ezúton tájékoztassam Önt a következőről.

A magyar törvények értelmében az Új Színházat Budapest Önkormányzata működteti és finanszírozza, ennélfogva a Főpolgármester joga a színház igazgatójának kinevezése. Mivel Budapest Önkormányzata helyi önkormányzati testület, a központi kormányzat nem avatkozhat be az ügyeibe. Amennyiben Magyarország kormánya így tenne, az az önkormányzat autonómiáját sértené.

A fent említett tényekből következik az, hogy az Új Színház igazgatójának és intendánsának kinevezése Budapest Önkormányzatának hatáskörébe tartozik, és sem a miniszterelnöknek, sem a kormánynak nincsen joga ebbe beleavatkozni.

Hadd jegyezzem meg, hogy információim szerint semmilyen jogi kifogás nem történt a szóban forgó kinevezésekkel kapcsolatban.

Lauder úr, kérem, engedje meg, hogy legmagasabb megbecsülésemről biztosítsam Önt.

Tisztelettel,
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes
Közigazgatási és Igazságügyi Miniszter

—————–

 

A levelet a Mazsihisz.hu-ról idéztük.