Gilád Salit fogolycserével szabadulhat a Hamász fogságából

Fogolycserével szabadulhat a Hamász fogságából az izraeli Gilád Salit

Egyiptomi közvetítéssel egyeztek meg a fogolycseréről az izraeliek és a palesztinok. Az öt éve a Hamász fogságában lévő Gilád Salit novemberben szabadulhat.

Sajtóértesülések szerint palesztin foglyokért cserében szabadon engednék november elején Gilád Salit izraeli katonát palesztin elrablói. Az al-Arabíja nevű hírtelevízió meg nem nevezett forrásra hivatkozva kedden közölte, hogy egyiptomi közvetítéssel dűlőre jutottak a fogolycsere kérdésében az izraeliek és a palesztinok.

A tárgyalásokban részt vevő egyik tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy Izrael és a Gázai övezetet kormányzó Hamász mozgalom megállapodott a cseréről. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kedd estére összehívta a kormány rendkívüli ülését, hogy megvitasson egy „komoly javaslatot” Gilád Salit szabadon bocsátásáról. Az izraeli sajtó úgy tudja, hogy Izrael ezer palesztin rabot engedne el Salitért cserébe.

A 24 éves, francia-izraeli állampolgárságú katonát 2006-ban fogták el a Gázai övezet határán palesztin szélsőségesek, fogva tartásának pontos helyszíne azóta sem ismert. Fogsága alatt mindössze három levelet, egy hang- és egy videoüzenetet küldhetett családjának. 2009 októbere óta nem adhatott életjelet magáról.

A Hamász június 25-én egy keltezés nélküli, mindössze 39 másodperces videofelvételt mutatott be újságíróknak, amelyen Salit, valamint egy húsz éve eltűnt izraeli pilóta látható. A Hamász fegyveres szárnya azt követelte az öt éve elhurcolt izraeli katonáért cserébe, hogy Izrael engedjen szabadon börtöneiből ezer palesztint. A tárgyalások azonban eddig megfeneklettek a rabok személyének és a csere helyszínének kérdésén. Jelenleg mintegy 5500 palesztin raboskodik Izraelben. Salit elrablásának következményeként rendelte el Izrael a Gázai övezet zárlatát, amelyet a Hamász hatalomra kerülése után még tovább szigorított.