Obama már az európai válságra készül

„Munkahelyteremtés” Az Egyesült Államokban a munkahelyteremtő törvénycsomag elfogadása segít megakadályozni a gazdasági a visszaesést, ha Európában rosszabbra fordulnak a dolgok – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök csütörtökön, a Fehér Házban megtartott sajtótájékoztatóján.

Obama, akinek újraválasztási esélyei nagyban függenek attól, hogy sikerül-e érdemben visszaszorítani a jelenleg 9,1 százalékos munkanélküliséget, bejelentette, hogy a szenátus a jövő héten szavaz majd a törvénytervezetről.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaságnak szüksége van arra a lökésre, amelyet a 447 milliárd dolláros munkahely-teremtő csomag jelentene, hogy az európai adósságválságnak ne legyen jelentős hatása az Egyesült Államokra. Szerinte az új munkahelyek teremtésére, valamint az országos infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó terve „biztosítás” a recesszióba való visszacsúszás ellen, elfogadása nélkül lassúbb lesz a növekedés.

Barack Obama szerint az EU-nak gyorsan kell cselekednie az adósságválsággal kapcsolatban, és kifejezte meggyőződését, hogy az európai vezetők így is tesznek majd. Reménylét fejezte ki, hogy a G20 csoport novemberi, cannes-i csúcstalálkozójára „nagyon világos, konkrét akciótervvel” érkeznek, amely alkalmas lesz a probléma megoldására.

Obama kijelentette, hogy az európai adósságváltás máris kifejtette káros hatását az amerikai gazdaságra, és hogy szoros konzultációkat folytat az európai vezetéssel a megoldás érdekében. Az eurónak a dollárral szembeni gyengülésével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy Európa nem lesz képes „kiexportálni” magát a problémáiból.

Obama elismerte, hogy nem járt eredménnyel az az önmagára nézve veszélyes és a demokratákat felbőszítő taktikája, hogy megpróbált minden kérdésben közös nevezőre jutni a republikánusokkal, akik 2010-ben megszerezték a többséget a szenátusban. Az ellenzéki párt egyébként határozottan elutasítja az elnök munkahelyteremtő csomagjának azt a részét, amely a gazdagok magadóztatását célozza, valamint a költségvetésből finanszírozná az utak, a hidak és az iskolák felújítását.

Obama hangot adott véleményének, hogy Kína a maga hasznára játssza ki a kereskedelmi rendszert. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az a kétpárti szenátusi törvénytervezet, amely az ázsiai ország megbüntetést célozza valutájának alulértékelése miatt, a WTO keretében megkötött megállapodásokba ütközhet. Az elnök kitért az elől, hogy megválaszolja: megvétózná-e a törvényt.

Az elnök sajtóértekezletén kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a Wall Street és a gazdasági igazságtalanságok ellen tiltakozó mozgalomról az amerikai közvélemény csalódottságát fejezi ki. Obama kijelentette, hogy megérti a lakosságnak a pénzügyi rendszer működésével kapcsolatos aggodalmait, és hogy az amerikaiak a Wall Street-ben annak a megtestesítőjének látják, hogy a pénzügy ágazat nem mindig tartja be a szabályokat.

Az elnök ugyanakkor leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak a gazdaság növekedése érdekében erős és hatékony pénzügyi szektorral kell rendelkeznie. Rámutatott, hogy az elnöksége alatt elfogadott, a pénzügyi szféra működését szabályozó Dodd-Frank törvény célja éppen a nagyobb átláthatóság megteremtése a szférában.