Navracsics is részt vesz a megnyitón

Iz domovine u domovinu – Óhazából az Újhazába, magyar ajkú zsidók Izraelben címmel Ritter Doron fotóművész képeiből nyílik kiállítás pénteken Zágrábban, a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémiához tartozó múzeumban, a Gliptotékában Navracsics Tibor magyar miniszterelnök-helyettes védnöksége alatt.

A Balassi Intézet és a Bet Izrael horvát zsidó hitközség közös szervezésében megvalósuló tárlatot a magyar közönség már láthatta tavasszal a Balassi Intézet kiállítóhelyén, a magyar–izraeli történészkonferencia keretében. Az ünnepélyes megnyitón, amely egy nappal előzi meg a zsidók legnagyobb ünnepét, a jóm kippurt, az engesztelés napját, köszöntőt mond Navracsics Tibor, Jasen Mesic horvát kulturális miniszter és Kotel Da-Don rabbi, aki jól beszél magyarul, feleséget Budapestről vitt magával és egyik gyermekét a zágrábi magyar óvodába íratta.

Ritter Doron elmondta: januárban járt legutóbb Izraelben, sokat fotózott Jeruzsálemben, az ortodoxok lakta Mea Searim negyedben, ahol a történelmi Magyarország területéről Izraelbe kivándorolt zsidók leszármazottai élnek és gondozzák az 1920-as években alapított Magyar Házakat, amelyek akkor oktatási intézmények voltak, most segélyszervezetek működnek bennük és ott őrzik a rabbik hagyatékát.

A fotóművész arról is beszélt, hogy több hangulatfotót készített az észak-izraeli Cfátban található magyar zsidó múzeumban. Lefényképezte többek között a magyar nemzeti színekből összeállított sabati (szombati) gyertyát és a halasi csipkével díszített női blúzt. Két hatalmas, kétméteres fekete-fehér képén egy fa, a másikon egy jeruzsálemi ortodox zsidó portréja, mindkettő mögött az Olajfák hegye látszik. Bíró Eszter énekes és Nikola Parov, a bolgár születésű, Magyarországon élő nemzetközi hírű világzenész közös dallal köszönti az egybegyűlteket, majd a megnyitó végén a két művész mintegy 20-30 perces koncertet ad.

Ahogy Bíró Eszter az MTI kérdésére elmondta, az engesztelés napjára ünnepi dalfüzért adnak elő, a kiállításhoz magyar, horvát és jiddis népdalokkal kapcsolódnak. Elhangzik többek között a Szól a kakas már kezdetű dal, a Mit akar az eső? című erdélyi zsidó ének, zárásként pedig az Éli, Éli (Istenem, Istenem) című dal, amiket Nikola Parov különböző népi fúvós és pengetős hangszereken kísér majd.