Mégis él a lefejezett lány?!

„Kit temettünk el?”

Az Asszad-rezsim szerint csupán egy média-összeesküvés része az az állítás, hogy a biztonsági erők megöltek és megcsonkítottak egy fiatal lányt, Zainab Alhusznit. A családja ellenben azt állítja, hogy a múlt hónapban eltemettek egy lányt. A kérdés csak az, kit temettek el?
 
Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, az elmúlt hónapban kiszivárgott, majd bejárta a világsajtót, hogy a szíriai biztonsági erők elraboltak és lefejeztek egy fiatal lányt – írja a brit Guardian. A damaszkuszi rezsim szerint csupán média-összeesküvésről van szó, és most azon igyekszik, hogy ezt bebizonyítsa: kedden rövid interjút közölt a „halott” Zainab Alhusznival az állami tévén.

A lány azonban már nyár óta halott, miután júliusban elhurcolták a hatóságok – legalábbis ezt állítják a nemzetközi emberi jogi szervezetek, a szíriai ellenzék, valamint Alhuszni családja, akik a közelmúltban el is temették „őt”. (Az Amnesty International szeptemberben számolt be arról, hogy a 18 éves lány egy szíriai börtönben halt meg, családja egy homszi katonai börtönben megtalálta a megcsonkított holttestét.)

A „halott” lánnyal készült interjút sugárzó szíriai állami televízió azonban azt állítja, hogy ezek csupán a média által kreált koholmányok. Alhuszni családja pedig szintén megerősítette: valóban lányuk szerepelt a televízió által sugárzott interjúban, ellenben azt nem tudják, hogy azt mikor rögzítették. Az interjúban Alhuszni fekete ruhát viselt, és azt állította, hogy „azért menekült el otthonról, mert testvérei zaklatták”. Némi habozással a hangjában hozzátette: „nagyon is életben van, és a házasságon gondolkodik”.

Nadim Houri, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet szerint a család megkönnyebbült, miután értesült, hogy a lány életben van. Mint mondta, a kaotikus helyzet arra mutat rá, hogy a szíriai hatóságoknak be kell engedniük az emberi jogi megfigyelőket az országba. Houri szerint „ez a bizarr történet egyre kuszább. A tényeken ugyanis nem lehet változtatni. Ott van egy lefejezett lány teste, akit eltemetett Alhuszni családja. Akkor valójában kit temettek el, ha nem a lányuk volt az?”

Az Amnesty International közleményben reagált a fordulatra: „ha az eltemetett személy nem Zainab Alhuszni volt, akkor a szíriai hatóságoknak nyilvánosságra kellene hozniuk, ki volt az.”
A Guardian szerint a történet – legalábbis ami a halott személyazonosságát illeti – lehet tévedés, de – ahogy többen gyanítják – a szíriai hatóságok átverését sem lehet kizárni, amellyel Damaszkusz igyekszik lejáratni a médiát, az ellenzéket és az emberi jogi csoportokat, amelyek folyamatosan beszámolnak arról a véres, közel 3 ezer ember életét követelő leszámolásról, amellyel Basár el-Asszad elnök fél éve igyekszik elnyomni a kormányellenes tüntetőket.

Majszalon, egy neves szíriai blogger arra hívta fel a figyelmet, hogy egyrészt a személy, akit eltemettek, ugyanúgy kegyetlen módon meg lett gyilkolva, mintha Alhuszni lett volna. Másrészt pedig az interjút éppen a Szíria elleni ENSZ BT-határozat szavazása napján sugározták, amely a blogger szerint gyanút keltő körülmény.

A szíriai elnök már korábban is többször hivatkozott „nemzetközi összeesküvésre” az országban zajló kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban.

atv.hu / Guardian