Damaszkusz bibliai kéziratok Izraelben.

Mindössze néhány órára ismét kiállították az egykori damaszkuszi zsidó közösség által őrzött értékes bibliai kéziratok egy részét Izraelben.
bibliaik__zirat.jpgA gyűjtemény tizenegy kötete ma már az Izraeli Nemzeti Könyvtárban található, de biztonsági és állagmegőrzési okokból a kollekció javát csupán egyszer láthatta korábban a közönség, több mint tíz éve, szintén csak pár órára. Szerdán a gyűjtemény három kötetét, köztük a legrégebbi és legfontosabb kéziratot vették elő, és tárták az érdeklődők elé Jeruzsálemben egy esti szimpózium idejére.

A 700-1000 éves, pergamenre írt kéziratok a Közel-Keleten és Európában születtek. Egyikük sem származik Damaszkuszból, de az évszázadok során a város zsinagógáiban őrizték őket egészen a város zsidó közösségének XX. századi emigrációjáig. Együttesen a Damaszkuszi Koronák (Damascus Crowns) néven illetik a gyűjteményt, ami héberül a kéziratok rendkívüli jelentőségére utal.

A szíriai főváros több mint kétezer évig adott otthont zsidó közösségnek, ám a kormányzat zaklatásai, az arab nacionalizmus terjedése, és Izrael 1948-as megalapítása után emigrációba kényszerültek. Az első menekülthullámban sokan Libanonon és Törökországon át menekültek, a megmaradtak zöme pedig az 1990-es években hagyta el Damaszkuszt, amikor a nemzetközi nyomásra Háfez Asszad szíriai vezető lehetővé tette távozásukat. A közösség egy része Izraelben, más része az Egyesült Államokban telepedett le.

A gyűjtemény legöregebb kézirata a X. századból származik, és a kutatások szerint valahol a mai Izrael területén születhetett. Szövegén két ellentétes iskola hatása érződik, ezért a tudósok értékes információkat nyerhetnek belőle a bibliai szövegek kialakulásáról. A kézirat 1914-ben David Solomon Sassoon neves brit kéziratgyűjtőhöz került. Az izraeli könyvtár 1975-ben vásárolta meg.

A szerdán kiállított kötetek között szerepel egy hétszáz esztendős Biblia. A tudósok úgy vélik, Olaszországban íródott. A kézirat Damaszkuszból való kijuttatásában a kanadai Judy Feld Carr játszott fontos szerepet, aki a hetvenes évek végétől szervezte a zsidók kimenekítését Szíriából. A menekültektől szerzett tudomást a Bibliáról, és 1993-ban Damaszkuszban egy rabbitól vette át a kötetet, amelyet aztán – Feld Carr elbeszélése szerint – egy tavaly elhunyt „nyugati keresztény férfi” egy fekete szatyorban az esőkabátja alatt csempészett ki az országból. Az értékes kézirat végül a következő évben Kanadából jutott el Izraelbe.