Új lendületet kap hazánk és Szaúd-Arábia együttműködése

Külügyi együttműködési megállapodást írt alá hazánk Szaúd-Arábiával, melynek értelmében folyamatosan egyeztet a két ország a jövőben – mondta Németh Zsolt a Hír TV Rájátszás című műsorában szerdán.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának szavai szerint fontosnak tűnik a gazdasági életben számtalan ügy, melyekben a két ország szorosabbra fűzi kapcsolatait. Németh erre példaként említette a beruházásvédelmi, a kettős adóztatásról és az oktatásról szóló, vagy a tudományos-technikai megállapodásokat.

„Az arabok szeretnének Magyarországon termeltetni, és igényük van arra, hogy jó minőségű élelmiszerhez juthassanak” – válaszolta a politikus arra a felvetésre, hogy a tárgyalásokon szóba került-e az, hogy hazánk milyen termékeket és szolgáltatásokat tudna exportálni a közel-keleti országba.

Németh Zsolt a HírTV Rájátszás című műsorában

 

Kifejezetten érdekli a szaúdiakat hazánkban az ingatlanberuházások és a gyógyturizmus területe –mutatott rá Németh. Hozzátette: ezen túlmenően a napelemgyártás és az öntözési technológiák hasznosítása is olyan területei a magyar gazdaságnak, amelyek felkeltették szaúd-Arábia érdeklődését.

Nagyon sajátos helyzetben vannak az arab országok, ugyanis ott a kamat nem egy elfogadott jövedelemforma, ezért egy különleges pénzügyi együttműködési struktúrát kezdett kiépíteni a két ország az úgynevezett iszlám kötvények megalkotásával – fejtette ki az államtitkár arra a kérdésre válaszolva, hogy szóba került-e a tárgyalásokon az, hogy a közel-keleti ország hajlandó lenne vásárolni magyar államkötvényeket.