L. Simon: Visszásságok az Alkotóművészeti Közalapítványnál

L. Simon László országgyűlési képviselő feljelentést tett hűtlen kezelés alapos gyanújával a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnál (MAK) történt visszásságok miatt.

Tájékoztatása szerint a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány kuratóriuma 2003 novemberében hozzájárult ahhoz, hogy Sári Csaba akkori alelnök, majd későbbi elnök megbízási szerződést kössön a Képcsarnok Kft.-vel havi 300 ezer forint/ hó díjért.

 

 

L. Simon ezzel összefüggésben kifejtette: a volt alelnök azokra a feladatokra kötött megbízási szerződést a közalapítvánnyal, amelyeket alelnöki és elnöki tisztéből fakadóan egyébként is el kellett volna látnia ellendíjazás nélkül. A képviselő álláspontja szerint törvénybeütköző és kizáró tényező az, hogy a kuratórium elnöke egy, a közalapítvány tulajdonában álló gazdasági társaságnál a gazdálkodás kérdésével összefüggő döntésekben vegyen részt, hiszen a kuratórium elnökeként alapvető kötelezettsége az, hogy a közalapítvány gazdálkodását és bevételeit ellenőrizze.

L. Simon beszámolt arról is, hogy tudomására jutott a közalapítvány működésével kapcsolatban több olyan körülmény, melyek mind a Képcsarnok Kft., mind a közalapítvány működésének célszerűségét, gazdaságosságát és törvényességét kétségbe vonhatják.

 

 

A képviselő által a helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a Képcsarnok Kft. az elmúlt években jelentős összegben számolt el kiküldetéseket dolgozói számára, akik közül többen sem gépjárművel, sem jogosítvánnyal nem rendelkeztek, valamint egyes kiküldetések meg sem valósultak.

 

 

L. Simon ismertetése szerint fény derült arra is, hogy nem különíthető el a Képcsarnok Kft., illetve a MAK tulajdonában álló műtárgyak köre sem, mivel a leltározás nem teljes körű és a mai napig sem került feldolgozásra.

A szeptemberben megtartott szúrópróbaszerű leltárellenőrzés során a jegyzőkönyv szerint 52 műtárgy közül 5 darab nem lelhető fel, ami a műtárgyak közel 10 százalékát jelenti – mondta L. Simon. Hozzátette: e tény kiemelten fontos azért is, mert a MAK alaptevékenységeinek egyike a magyar képzőművészek alkotásainak felvásárlása és azoknak a Képcsarnok Kft.-n keresztül történő értékesítése, ami lehetővé tenné a képzőművészek további finanszírozását is, de ez eddig nem történt meg.

Több egyéb gyanús ügylet és az eddig feltárt sorozatos visszaélések indokolttá teszik a további felülvizsgálatot a közalapítványnál – hangsúlyozta a politikus. Ezzel összefüggésben aláhúzta: meg fogják akadályozni a magyar képzőművészet további kirablását.