„Együtt tudunk működni”

Közvetlenebb, jobb és következetesebb lesz a fővárosi önkormányzat és a római katolikus egyház kapcsolata a jövőben – mondta Tarlós István kedden, miután a Városházán fogadta Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket.

A főpolgármester a találkozó utáni sajtótájékoztatón kiemelte, az elmúlt húsz évben nem fordult elő bíborosi látogatás a Városházán, s ebből „le lehet vonni azt a következtetést, hogy alapvetően megváltozott a városvezetés kapcsolata általában a történelmi egyházakhoz, s ezen belül a legnagyobb egyházhoz, a római katolikus egyházhoz”. Tarlós István a jövőben sokkal szorosabb együttműködést és jobb kapcsolatot ígért a főváros és az egyház között.

Fotók: fidesz.hu

 

A városvezető jelezte: a találkozón áttekintették a gyakorlati kérdéseket is, így együtt fognak működni az oktatási kérdésekben, rendezik az esetleg még rendezetlen vagy befejezetlen ingatlanokkal kapcsolatos kérdéseket. „Nem titok, hogy a nagy állami egyetemek és a Magyar Tudományos Akadémia mellett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel is együttműködési megállapodást köt az önkormányzat” – mondta a főpolgármester, utalva arra, hogy erről már korábban döntött a Fővárosi Közgyűlés.

 

 

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek úgy fogalmazott: számos olyan feladat van, amelyben „mind a két félnek a gazdagodására, javára együtt tudunk működni”. Szavai szerint az egyház jelen van a városban a kultúra, az alapvető hitélet, a szociális tevékenység, valamint az oktatás területén. A bíboros, prímás szerint máris vannak kedvező tapasztalatok, példaként a belvárosi főplébánia templom homlokzatának megújulását említette, amelyért köszönetet mondott a fővárosnak.