Lázár támogatja az MSZP ötletét

Lázár János támogathatónak tartja azt a szocialista javaslatot, hogy a 180 forinton történő végtörlesztést az országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe – közölte Krakkó Ákos, a Fidesz-frakció sajtófőnöke .

Egyenesen sértő az MSZP frakcióvezetőjének az a kijelentése, mely szerint a Fidesz és a KDNP otthonmentő javaslata képviselőik saját érdekeit szem előtt tartva készült volna – mondta a frakció sajtófőnöke. „Erről szó sincs! Sőt! Lázár János támogathatónak tartja azt a javaslatot, hogy a 180 forinton történő végtörlesztést az országgyűlési képviselők és állami vezetők ne vehessék igénybe” – mondta Lázár János nevében is nyilatkozva a frakció sajtófőnöke. Krakkó Ákos azt is közölte: a Fidesz-frakció azért hozta meg ezt döntését, hogy segítsen a bajbajutott devizahiteleseken. A képviselőcsoport éppen ezért minden ezt célzó törekvésében támogatni fogja a kormányt.

Szerinte hibás Mesterházy Attila azon vélekedése, hogy ezzel csak a gazdagokat segítik majd. A szocialisták ezzel a kommunikációval próbálják meg elterelni a figyelmet arról, hogy ők bizony a bankok oldalán állnak. A frakció javaslata ugyanis azoknak is segít, akik az árfolyam-ingadozás miatt a jövőben kerülnének kilátástalan helyzetbe – hívta fel a figyelmet Krakkó Ákos.

Mesterházy Attila sajtótájékoztatójára Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy reagált: az MSZP most sem az emberek oldalán áll, és nevetséges módon próbálja gazdagnak bélyegezni a devizahitelek miatt veszélybe kerülő tanárok, mérnökök és szakmunkások családjait. A szóvivő hangsúlyozta: a rendkívül kockázatos, családok százezreit nehéz helyzetbe hozó devizahitelezés elterjedéséért a Gyurcsány-korszak MSZP-kormányait és állami intézményeit terheli a felelősség. A nemzeti ügyek kormánya az emberek oldalán áll, ezért az otthonvédelmi akcióterv intézkedéseivel megmenti az MSZP-kormányok mulasztásai miatt nehéz helyzetbe került devizahiteles családokat – tette hozzá.

Az MSZP szerdai sajtótájékoztatóján igazságtalannak minősítette a devizahitelek egyösszegű, rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó kormánypárti javaslatot, ugyanakkor arra az esetre, ha a kormánytöbbség elfogadja azt, a szocialisták kezdeményezik, hogy országgyűlési képviselők és állami vezetők ne élhessenek ezzel a lehetőséggel. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke azt mondta: a Fidesz-KDNP képviselői így demonstrálhatnák, hogy noha kétharmaduknak van adóssága, nem a saját érdekükben javasolták az MSZP szerint kizárólag a gazdagoknak megoldást jelentő végtörlesztést.