Az új tulajdonos galériát akar csinálni a Zsinagógából.

A Zsinagógából   az új tulajdonos galériát akar csinálni
.

Jelképesen egy euróért megveszi a Pozsony Megyei Önkormányzat a szenci zsinagógát, amelyben a tervek szerint galériát rendeznének be.

A rendkívül rossz állapotban levő épület felújítási munkálatai várhatóan kétmillió eurót emésztenek fel – írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerdán.
Az újság szerint a megyei önkormányzat közgyűlése a múlt héten egyhangúlag megszavazta a kulturális műemlékként jegyzett zsinagóga megvásárlását. A kezdeményezést Németh Gabriella, a megyei önkormányzat alelnöke terjesztett a plénum elé.

A zsinagóga megmentése érdekében 2005-ben a megyei önkormányzat a tulajdonossal, a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Központi Szövetségével 35 évre szóló bérleti szerződést írt alá, amelynek értelmében ha a megyének 2011. július végéig nem sikerül támogatást szereznie a felújításra, nem köteles elvégezni a rekonstrukciót, de a bérleti szerződés is érvényét veszti. Ezért döntöttek úgy, hogy megveszik az épületet.

A megyei önkormányzat regionális galéria kialakítását tervezi, és a zsinagógában helyet kapna a zsidó kultúrát bemutató állandó kiállítás is. A galéria fenntartásáról a megyei közgyűlés következő ülésén tárgyal.

„Egy eurós adásvételről írunk alá szerződést, azzal a feltétellel, hogy a megyei önkormányzat felújítja az épületet. Ha a későbbiekben az önkormányzat az épület eladása mellett dönt, a hitközségnek elővásárlási joga lesz, ugyanúgy abban az esetben is, ha a zsinagógát nem újítják fel 2015 végéig. Mindkét esetben az épületet egy euróért vásárolhatja vissza a hitközség” – nyilatkozta a hitközség titkára.

Martin Kornfeld elmondta, hogy a hitközségnek országszerte rendkívül sok zsinagógát és temetőt kell gondoznia, ezért örülnek a megyei és helyi önkormányzatok kezdeményezésének.

Az 1825-ben épült szenci zsinagóga évtizedek óta elhagyatva vár a felújításra a város központjában. A szecessziós stílusban épült, orientális elemekkel díszített épületet 1904-ben újították fel, akkor kapta jelenlegi formáját. A környéken Szenc volt az egyetlen város, ahol jelentős zsidó közösség élt, a lakosok mintegy negyede; a deportálások után rendkívül kevesen tértek vissza a városba.

Az épület 1948-ig szolgált zsinagógaként, 1953-tól magtárnak, később kémiai anyagok raktárának, télen pedig fenyőfák raktározására használták.