Liebermann-képet kaptak vissza az örökösök Izraeltől

A zsidó művész alkotása Németországban van

Visszaszolgáltatta gyűjteményének egyik darabját az izraeli nemzeti múzeum Max Liebermann németországi zsidó festő leszármazottainak.

Az intézmény tájékoztatása szerint Liebermann Tóbiás visszatérése című alkotása már Berlinben van, miután eldőlt, hogy a mű jogos tulajdonosai Liebermann örökösei.

Max Liebermann 88 évesen, 1935-ben halt meg, ő volt a berlini avantgárd körök vezetője, az 1920-as években és az 1930-as évek elején a Porosz Művészeti Akadémia elnöke volt. Néhány művének értékét egymillió dollárnál is többre taksálják.

Tóbiás visszatérése című festményét az 1930-as években adta kölcsön a berlini Zsidó Múzeumnak, de az alkotás – sok más művel együtt – eltűnt a II. világháborúban, amikor a nácik számtalan műkincset loptak el európai múzeumokból.

A világégés után a műtárgyak visszaszolgáltatásával foglalkozó szervezet világszerte zsidó intézmények között osztotta szét azokat az alkotásokat, amelyek örököseit nem lelték fel. Így került az 1950-es években a jeruzsálemi Bezalel Nemzeti Múzeumba – a mai Izrael Múzeum elődjébe – Liebermann képe.

A Tóbiás visszatérése történetét tavaly kezdték alaposabban vizsgálni, miután a jeruzsálemi intézmény beleegyezett, hogy 12 képet Németországba küld kiállításra. A kutatás felfedte, hogy a kép annak idején eredetileg kölcsönbe került a berlini múzeumba, ezért vissza kell juttatni Liebermann örököseinek.

Az alkotás korábbi tervek szerint három hónapig maradt volna a német fővárosban, de az izraeli múzeum szerint most már nem tér vissza a Közel-Keletre.

Ez Max Liebermann harmadik festménye, amelyet visszaszolgáltatnak, a Tóbiás visszatérése értékét 150-200 ezer dollárra becsülik.

Szakemberek becslése szerint világszerte 250-600 ezer a nácik által elrabolt műtárgy van, amelyet soha nem követeltek vissza, így múzeumok, kormányok és magángyűjtők birtokában találhatók. Az Izrael Múzeum eddig mintegy 30 alkotást szolgáltatott vissza jogos tulajdonosaiknak.