Újabb támadást terveztek az amerikai Fort Hood bázis ellen?!

Egy, a hadseregből engedély nélkül eltávozott katonát gyanúsítanak azzal, hogy támadást akart végrehajtani a Fort Hood amerikai bázis ellen. A férfit Texasban a killeeni rendőrség tartóztatta le szerdán egy bejelentés alapján.

Az egyik helyi televízió szerint Nasser Jason Abdo autójában robbanószert találtak, a Fox News pedig arról számolt be, hogy két másik katonát is letartóztattak, akiknél szintén találtak fegyvereket és robbanóanyagot. Az amerikai Stratfor biztonságpolitikai cég szerint a három katona együtt tervezhette el a Fort Hood bázis megtámadását. Ugyancsak a Stratfor írt arról, hogy a három katona esetlegesen bosszút forralhatott Oszama bin Laden meggyilkolása miatt és olyan támadást tervezhettek, mint amilyet egy másik katona, Nidal Malik Hassan hajtott végre az Egyesült Államokban, 2009-ben.

Fotó: AP

Abdo 2009 márciusában lépett be az amerikai hadseregbe és idén július 4-én távozott onnan engedély nélkül. A statesman.com portál csütörtöki beszámolója szerint bombakészítéshez szükséges anyagokat és nagy mennyiségű lőport találtak Abdo hotelszobájában. Az FBI egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem tudják, mi lehetett a férfi indítéka. A rendőrséget az egyik népszerű killeeni fegyverbolt dolgozói értesítették azután, hogy Abdo náluk vásárolt, és gyanúsnak találták a viselkedését.

Ugyanebben a fegyverboltban járt egyébként annak idején Nidal Malik Hassan is, és itt vásárolta a 2009. november 5-i mészárláshoz használt fegyvert és lőszert. A texasi ámokfutóként emlegetett Nidal Malik Hasan katonaorvos ellen korábban 13 rendbeli előre megfontolt szándékkal elkövetett emberölés miatt emeltek vádat. Az amerikai hadsereg őrnagyi rangú pszichiátere 2009. november 5-én rántott fegyvert a Fort Hood támaszponton és lelőtt 12 katonát, valamint egy civilt, 29 személyt pedig megsebesített.

 

F:hvg.hu