Szili: vége az MSZP-nek


Szili Katalin szerint az MSZP összeomlott és ezzel vége is van a pártnak. A volt házelnök úgy fogalmazott, hogy ez a magyarság nemzeti érzéseit és szociális érdekeit mellőző neoliberális politika számlájára írható.

 

A tavaszi választások szocialista összeomlását követően egyetlen reálisan gondolkodó baloldali politikus sem képzelhette, hogy az MSZP könnyen talpra tud állni az őszi megmérettetésig. Azonban a a tegnapi „eredmények” már túlmennek minden határon – írta közleményében Szili Katalin.
A volt házelnök szerint az MSZP az elmúlt fél évben sem értékelte társadalmi visszaszorulása okait, valamint képtelen volt szakítani neoliberális nézetrendszerével.
A határon túli magyarok állampolgárságáról szóló népszavazáson képviselt álláspontjától kezdődően, a tandíj, a reformok erőltetésén át egészen a konvergencia programba foglalt érthetetlenül radikális kiadáscsökkentésig számos olyan intézkedést lehet felvázolni, amely az MSZP-s elit és a magyar társadalom elágazásának ívét jelzi. A másfél éven belül elszenvedett három választási vereség is mutatja, hogy a szocialista pártvezetők méltatlanná váltak egykori majd’ két és fél milliós táboruk bizalmára.
Az önkormányzati választáson való rendkívül alacsony részvétel is jelzi, hogy az emberek vészes mértékben elfordultak a közélettől, kiábrándultak a nekik tetsző alternatívák nélküli demokráciából. Az MSZP mai összeomlása kizárólag a magyarság nemzeti érzéseit és szociális érdekeit mellőző neoliberális politikájának a számlájára írható, egyben annak a végállomása is.
Politikai baloldal veresége nem jelenti azt, hogy nincs igény a társadalmi baloldalon egy sokszínű, újraformált politikai szerveződésekre, mozgalmakra.
Holnaptól kezdve a semmiből kell felépítenünk egy új olyan politikai szerveződést, amely a haladó európai értékeket, a demokráciát és a ökoszociális piacgazdaságot vezérlő fonalaként fogadja el. A nemzetközi integráció folyamatában a nemzeti értékek és hagyományok megőrzését, a nemzeti érdekek képviseletét fő feladatának tekinti. Működésének célja olyan Magyarország kialakítása, amelyben a társadalom minden tagjának egyenlő esélyt biztosít az a szociális biztonsághoz. Az új pólusnak vonzást kell gyakorolni a ma távol maradottak legszélesebb körére, közöttük azokra is, akik már hosszú évek óta nem találnak vállalható politikai közösséget – fogalmazott Szili Katalin.

BreuerPress/MTI/KLUBRÁDIO