BELPOLITIKAI HÍREK RÖVIDEN


BELPOLITIKAI HÍREK RÖVIDEN – 21.00

    Budapest, 2010. május 5., szerda (MTI) –

    ÖT ALELNÖKE LESZ AZ ORSZÁGGYŰLÉSNEK
    Elfogadták a frakciók Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője javaslatát, mely szerint három kormánypárti és két ellenzéki alelnöke legyen a Háznak.
    Az Országgyűlés alakuló üléséről tartott szerdai egyeztetésen megegyezés született a parlamenti ülésteremben elfoglalt oldalakról is. A Fidesz-KDNP a jobboldali szekcióban foglalna helyet, míg az ellenzéki frakciók egymás mellett elfoglalt helyéről további egyeztetést kell tartani.
    Éles vita alakult ki ugyanakkor az ellenzéki jogosítványokról és a bizottsági struktúráról. Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője azt javasolta, hogy minden módosító indítványról szavazzon a Ház, azok ne akadhassanak el a bizottságokban, és kezdeményezhessenek politikai vitanapot, illetve vizsgálóbizottság felállítását. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője közölte: a kormánypárt minden a házszabályban meglévő ellenzéki jogosítványt biztosítani fog az ellenzéki pártoknak heti rendszerességgel.
    MARTONYI: MÓDOSÍTANI KELL A SZLOVÁKIAI NYELVTÖRVÉNYT
    Martonyi János szerint az Európai Unió jogelveivel és a szlovák alkotmánnyal is ellentétes a szlovákiai nyelvtörvény, ezért egyes rendelkezéseinek a módosítása vagy a jogszabály visszavonása szükséges.
    A leendő külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán azt mondta: a nyelvhasználat korlátozása egy alapvető emberi jog csorbítása.
    Úgy fogalmazott: „Ennek a kérdésnek az egyetlen kielégítő megoldása az lehet, ha ezek a rendelkezések valamilyen technikával eltűnnek a szlovák jogrendszerből”. Ez jelentheti a nyelvhasználat jogát garantáló kisebbségi törvény elfogadását is – tette hozzá.
    ALAKULÓ ÜLÉS: MINDEN BIZOTTSÁG FOGLALKOZZON KORRUPCIÓS KÉRDÉSEKKEL
    Minden parlamenti bizottság a korrupciós kérdésekkel foglalkozzon első lépésként – javasolta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítéséről folyó szerdai tárgyaláson.
    Lázár János azt indítványozta, hogy a bizottságok mindegyike létrejötte után belátható időn belül tűzze napirendre az elszámoltatás, a korrupcióellenes küzdelem és a közbeszerzési törvény átláthatóbbá tételének kérdéseit, és ezekben tegyenek kezdeményezéseket is.
    A Fidesz frakcióvezetője javasolta azt is, hogy a bizottsági vezetés is tükrözze a kétharmad-egyharmad arányt.
    A jelenlegi 18 bizottság számát érdemben nem növelnék a kormánypártok.
    ALAKULÓ ÜLÉS – MSZP: A LÉNYEGES DOLGOKBAN NEM SZÜLETETT MEGEGYEZÉS
    Lendvai Ildikó szerint a lényeges dolgokban nem született megegyezés az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő szerdai megbeszélésen.
    A pártelnök szerda este az MTI-nek úgy fogalmazott: a lényeget tekintve elégedetlenek, de a technikai feltételekben meg fognak egyezni.
    Mint mondta, a Fidesz elutasította az MSZP és az LMP azon kezdeményezéseit, amelyek nem a kormányoldalra szavazók jogait bővítették volna. Nem adtak ésszerű válaszokat arra, hogy miért mondanak nemet a javaslatainkra – tette hozzá.
    Hangsúlyozta: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Fidesz nem akar politikai vitanapot, nem akar parlamenti vizsgálóbizottságokat és azt sem, hogy a különböző ellenzéki frakciók által benyújtott módosító indítványok eljussanak a plenáris ülésig. Szerinte ez lett volna a lényeg.
    Lendvai Ildikó kiemelte: nem különleges bánásmódot követeltek, hanem azt, ami 1994-ben gyakorlat volt.
    
    ÉRETTSÉGI – NEM OKOZTAK MEGLEPETÉST A TÖRTÉNELEM FELADATOK A DIÁKOKNAK
    Nem okozott meglepetést a diákoknak az idei történelem középszintű írásbeli érettségi; egy-egy feladatot ugyan több helyütt kicsit bonyolultnak tartottak, de összességében az eddigi évekhez hasonló nehézségűnek ítélték meg a kérdéseket.
    A szegedi Deák Ferenc Gimnázium megkérdezett diákjai az MTI-nek elmondták: az első képes arcfelismerő feladatot kissé bonyolultnak találták, de a tesztek általában véve a források segítségével viszonylag jól megoldhatók voltak, ezeknél nehezebbre számítottak és nem érezték az idő hiányát. Kitértek arra: emelt szintű feladatsort csak néhányan írtak az évfolyamon.

 

BPI-MTI