A török-izraeli szövetség megújítását szorgalmazta a két ország minisztere

 A törökországi látogatáson tartózkodó Benjámin ben-Eliézer izraeli kereskedelmi miniszter a két állam közötti „különleges kapcsolatokat” és „stratégiai partnerséget” méltatta.


A török-izraeli szövetség megújítását szorgalmazta a két ország minisztere

– Török és izraeli miniszterek a két ország közti szövetség megújítását szorgalmazták kedden Ankarában.

    A törökországi látogatáson tartózkodó Benjámin ben-Eliézer izraeli kereskedelmi miniszter a két állam közötti „különleges kapcsolatokat” és „stratégiai partnerséget” méltatta. A miniszter utalt arra, hogy a két ország közös demokratikus értékekkel bír, és Izrael a politikai, stratégiai és gazdasági kapcsolatok fenntartására törekszik Ankarával.
    Vecdi Gönül török védelmi miniszter arról beszélt a két ország gazdasági vegyes bizottságának ülésén, hogy Törökország a kétoldalú kapcsolatok „elmélyítésére és fejlesztésére” törekszik.
    Ben-Eliézer személyében első alkalommal látogatott izraeli tisztségviselő Törökországba a zsidó állam tavaly december végén indított Gázai övezeti offenzívája óta. A katonai intervenció kiváltotta a törökök heves bírálatát, és a török-izraeli kapcsolatok lehűléséhez vezetett.  
    A kereskedelmi miniszter hétfőn Isztambulban kijelentette: Törökország segítheti Izraelt abban, hogy „a helyére tegyék a dolgokat” közte és Szíria között.  Avigdor Liberman külügyminiszter előzőleg, a hét végén azt mondta, Törökországra „már nem lehet közvetítőként tekinteni” az Izrael elleni „sértések és szóbeli agresszió után”.