Gázai offenzíva

Hamász a tűzszünet

kérdésében megosztott


Két izraeli miniszter is úgy látja, hogy a Hamász gázai és damaszkuszi vezetésének véleménye különbözik a tűzszünet kérdésében.

    Meir Sitrít belügyminiszter keddi rádiónyilatkozata szerint a Szíriában székelő Hamász-vezetés kész a gázaiak utolsó csepp véréig elutasítani a tűzszünetet. Az izraeli biztonsági kabinethez tartozó miniszter a damaszkuszi száműzetésben élő, a tűzszünet kérdésében hajthatatlan Hamász-vezetőre, Háled Mesaalra célzott.
    Utóbbival szemben a Hamász gázai kormányának feje, Iszmáil Haníje hétfőn engedékenyebb hangot ütött meg, amikor azt mondta, hogy a Hamász „kész az agresszió befejezésére irányuló minden kezdeményezést pozitívan megvizsgálni”. שוטרים של משמר הגבול בסיור. צילום: איי-פי
    Saul Mofaz közlekedési miniszter is hasonlóan látja a helyzetet. Az izraeli hadsereg rádiójában kedden a „belső” és a „külső” Hamász közötti mind nagyobb nézetkülönbségről beszélt, legalábbis ami az Egyiptom közvetítésével folyó tűzszüneti tárgyalásokat illeti.
    Kairó a gázai övezet izraeli blokádjának megszűntését kilátásba helyező békejavaslatról kezdeményezett tárgyalásokat, de a Hamász egyelőre elutasítja annak egyes elemeit. Így például az esetlegesen a Gázai övezetben állomásozó nemzetközi katonaságot és a Palesztin Hatóságnak az egyiptomi-gázai határállomásra, Rafahba telepítendő egységeit.

 

 

BreuerPress/MTI