Kölcsönös tiszteleten kell alapulnia

A katolikus egyház és a zsidóság kapcsolatának 


 

 

 

 

Erről a Katolikus-Zsidó Kapcsolatok Nemzetközi Bizottságának (ILC) két társelnöke beszélt a testület XX. konferenciáján, Budapesten.
    Walter Kasper bíboros, a Vatikán zsidósággal való kapcsolatokért felelős bizottságának elnöke és David Rosen rabbi az BPI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a tanácskozáson úgy fogalmazott: „Ismételten megerősítjük elkötelezettségünket a közös tiszteleten és érzékenységen alapuló kapcsolatok mellett. Az időről időre óhatatlanul felmerülő nézeteltéréseket is ebben a szellemben kell kezelni, kerülve a helyzetet elmérgesítő megfogalmazásokat.”
    Az ILC egyúttal „mély sajnálatát fejezi ki bizonyos nem helyénvaló és meggondolatlan megnyilvánulások miatt, amelyek XII. Pius pápa II. világháború alatti szerepével kapcsolatosak” – írták, hozzátéve: Walter Kasper megjegyezte, hogy a zsidó közösség aggályait a legmagasabb szinten hozta a szentszék tudomására.
    Utaltak arra: tíz nappal ezelőtt a Vallásközi Kapcsolatok Zsidó Nemzetközi Bizottsága (IJCIC) arra kérte XVI. Benedek pápát, hogy minden levéltári anyagot tegyen elérhetővé a független kutatások céljára, mielőtt a szentszék bármilyen döntést hozna a II. világháború alatt lezajlott eseményekkel vagy személyekkel kapcsolatosan.
    Az ILC-t az Apostoli Szentszék zsidókkal való kapcsolatokért felelős bizottsága és a Vallásközi Kapcsolatok Zsidó Nemzetközi Bizottsága 1970 végén hívta életre; a szervezet 1971-ben, Párizsban tartotta első ülését.
    A hétfőn megnyílt, szerdáig tartó budapesti konferencián tucatnyi államból mintegy hetven meghívott vesz részt

 

 

BPI-info