KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

„EURÓPAI NEONÁCI CSÚCSVEZETŐ”    

    SUN: „EURÓPAI NEONÁCI CSÚCSVEZETŐ” A JOBBIK ANGLIÁBAN ÉLŐ ALELNÖKE
    London – Füzessy Zoltán, a Jobbik alelnöke személyében „európai neonáci csúcsvezető” telepedett le „titokban” Nagy-Britanniában – írta hétfői beszámolójában a The Sun. A legnagyobb – átlagosan napi 11 millió olvasóhoz eljutó -, konzervatív irányultságú brit bulvárlap híradása szerint a 35 éves Füzessy a Kent grófságbeli Gravesend városában lévő házát használja „főhadiszállásként szélsőjobboldali mozgalmának reklámozására”. A The Sun azt írja: Füzessy alelnöke a Jobbik nevű pártnak, amelynek tagjai „szabadon kérkednek zsidógyűlöletükkel, és beteges vicceket gyártanak a holokausztról”. A Jobbik szoros kapcsolatban áll a Brit Nemzeti Párttal (BNP) – áll a The Sun hétfői írásában. A BNP a legnagyobb szélsőjobboldali politikai erő a szigetországban.
    
    UNIÓS KÜLÜGYMINISZTEREK – KONGÓ, IRAK
    Brüsszel – Az Európai Unió külügyminiszterei – hétfői brüsszeli tanácskozásukon – aggodalmukat hangoztatták ugyan a kongói helyzet romlása miatt, de nem döntöttek katonák oda vezényléséről. „A humanitárius állapotok több mint katasztrofálisak” – fogalmazott Bernard Kouchner, az EU soros elnökségét betöltő Franciaország külügyminisztere, kétségeit hangoztatva, hogy az országban tartózkodó 17 ezer ENSZ-békefenntartó képes lenne megbirkózni a helyzettel. Ennek ellenére az unió a maga részéről egyelőre csak diplomáciai eszközökkel kíván hozzájárulni a megbékéléshez. A külügyminiszterek foglalkoztak Irakkal is, és az erről kiadott közös állásfoglalásban üdvözölték a haladást, amit a biztonsági helyzet terén, illetve a nemzeti megbékélés útján eddig sikerült elérni.
    
    AZ UKRÁN ELNÖK A „NARANCSSZÍNŰ” KOALÍCIÓ HELYREÁLLÍTÁSÁT SZORGALMAZZA
    Kijev – Viktor Juscsenko ukrán elnök azt javasolta, hogy állítsák helyre a parlamentben a „narancsszínű” koalíciót, a Volodimir Litvin volt házelnök vezette pártszövetséggel kiegészítve – közölte hétfőn Andrij Kiszlinszkij, az elnöki titkárság (hivatal) helyettes vezetője. A kormányfő pártja, a Julija Timosenko Tömb (BJuT), a Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) és a Litvin-tömb „koalíciós partnereknek tekintheti magát, és annak is kell tekintenie” – vélte Kiszlinszkij.
    
    A TERRORELHÁRÍTÁS VIZSGÁLJA A FRANCIA VASÚTON TÖRTÉNT VANDÁL CSELEKMÉNYEKET
    Párizs – Újabb vandál cselekmény történt hétfőre virradóra a francia gyorsvasút sínhálózatán, a kormány és a francia állami vasúttársaság vezetősége nem zárja ki az előre eltervezett, összehangolt szabotázsakció lehetőségét – közölte Dominique Bussereau közlekedési államtitkár. A csendőrség és a rendőrség terrorelhárítással foglalkozó központi szerve közösen kezdte meg az esetek kivizsgálását. Az óriási fennakadásokat okozó hétvégi incidenst követő újabb rongálás a Brüsszelt a dél-franciaországi Perpignannal összekötő vasúti pályán történt. Narbonne városának közelében ismeretlenek két vasbetongerendát helyeztek a sínekre, emiatt az óránként 150 kilométeres sebességgel érkező vonat eleje megrongálódott, de személyi sérülés nem történt.
    ELUTASÍTOTTA A ROMÁN SZENÁTUS A PEDAGÓGUSOK BÉREMELÉSÉT ELHALASZTÓ KORMÁNYRENDELETET
    Bukarest – Elbukott hétfőn a román szenátusban az a kormányrendelet, amely a pedagógusok 50 százalékos béremelését október elsejéről jövő év április elsejére halasztotta. Korábban a kabinet azért döntött a halasztásról, mert tartott a költségvetés egyensúlyának megbomlásától. A szenátus döntése még nem végleges, ugyanis ügydöntő jogkörrel ebben a kérdésben a képviselőház rendelkezik. A román parlamentben szintén hétfőn elhalasztották a kormány menesztését követelő bizalmatlansági indítvány megvitatását. Az indítványt a Demokrata Liberális Párt (PD-L) nyújtotta be a kabinet ellen a pedagógusok béremelésének elhalasztása miatt.
    URÁNNYOMOKAT TALÁLTAK A TAVALY LEBOMBÁZOTT SZÍRIAI LÉTESÍTMÉNY KÖRNYÉKÉN
    Bécs – Külföldi ellenőrök uránnyomokat találtak Szíriában annak az épületnek a maradványainál, amelyet tavaly bombázott le az izraeli légierő – közölték hétfőn Bécsben diplomaták. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek jelentését a hatóság főigazgatója hamarosan átadja a kormányzótanácsnak, amely november 28-án ül össze. Izrael annak idején azzal indokolta a légicsapást, hogy Szíria titokban hasadóanyagot gyárt. Damaszkusz mindvégig cáfolta ezt.
    
    ÚJ KAMPÁNYT INDÍT AZ IPI AZ ÚJSÁGÍRÓKKAL SZEMBENI IGAZSÁGTALANSÁGOK NYILVÁNTARTÁSÁÉRT
    Bécs – Új kampányt indít az újságírókkal szemben elkövetett igazságtalanságok és törvénytelenségek nyomon követése érdekében a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézet több mint 120 ország szerkesztőit, médiaigazgatóit és neves újságíróit tömöríti. A szakmai szervezet hétfőn közzétett nyilatkozatában közölte: a Megtagadott Igazság elnevezésű kampányával azokra a veszélyekre akarja felhívni a figyelmet, amelyek a közvélemény tájékoztatása mellett elkötelezett, munkájukat végző újságírókra leselkednek szerte a világon.
    
    A NOTTINGHAMI KATOLIKUS PÜSPÖK ÁLLÁST FOGLALT A CÖLIBÁTUS ELLEN
    London – Egy angliai katolikus püspök szót emelt a katolikus papok kötelező nőtlensége ellen. „Egy férfi házas voltának nem kellene akadályoznia, hogy a (katolikus) papi pályát válassza hivatásául” – idézte vasárnap a The Sunday Telegraph brit lap Malcolm McMahon nottinghami püspököt. McMahon ugyanakkor világossá tette, hogy csak azokról beszél, akik már felszentelésük előtt megnősültek, nem pedig a felszentelt papok házasságkötéséről. A Domonkos-rendből kikerült 59 éves püspök gyakran jön szóba a jövő év elején leköszönő westminsteri érsek (az angol római katolikus egyház feje), Cormac Murphy-O,Connor bíboros lehetséges utódjaként.


    MAGYAR-SZLOVÁK KÜLÜGYMINISZTERI TALÁLKOZÓ – MINDKÉT FÉL FOGJA VISSZA A SZÉLSŐSÉGESEIT
    Brüsszel – Nagyon káros mindenkinek, ha a szélsőségesek határozzák meg a magyar-szlovák kapcsolatokat, ezért mindkét oldalon vissza kell fogni a szélsőséges nacionalistákat – hangsúlyozta hétfőn Brüsszelben újságírók előtt a magyar külügyminiszter. Göncz Kinga előzőleg, az EU külügyminiszteri tanácskozása idején kétoldalú megbeszélést folytatott Jan Kubissal, a szlovák diplomácia irányítójával. Úgy vélekedett, hogy szlovák részről most van megértés és talán készség a párbeszéd ilyen szellemű megindítására. Megerősítette, hogy Kubis december 15-én Budapestre látogat.
    
    KUBIS SZERINT ITT AZ IDEJE A KIÚTKERESÉSNEK, DE EHHEZ PARTNER IS KELL
    Pozsony – A szlovák külügyminiszter szerint „itt az ideje, hogy Budapesttel elkezdjük keresni kiutat”, ahhoz azonban, hogy az ilyen irányú „kérdésekről tárgyaljuk, partnerre is szükségünk van” – idézte Ján Kubis szavait a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnap esti politika vitafórumát szemléző TASR szlovák hírügynökség. Kubis abban látja a szlovák-magyar viszony alapvető problémáját, hogy Magyarországon sok az olyan ember, aki máig nem tudott megbékélni a trianoni döntéssel és a történelmi Magyarország megszűnésével. Kevesellte azt, ahogy a magyar fél eddig elítélte az eseményeket, másfelől emlékeztetett, hogy a szlovák és a magyar miniszterelnök között az elmúlt héten volt „néhány nem formális beszélgetés”, és ő maga is beszélt Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel.
    FÉLPÁLYÁS ÚTLEZÁRÁS KOMÁROMBAN – BÉKÉS DEMONSTRÁCIÓ A HÍDFŐNÉL
    Pozsony/Révkomárom – A révkomáromi Duna-híd szlovákiai hídfőjénél mintegy kétszáz ember hétfőn néma felvonuláson ítélte el a szélsőségeket, s szorgalmazta a megbékélést, miközben a szlovák-magyar határátkelő magyarországi oldalán a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda félpályás útelzárással tartott tiltakozást. A békedemonstráció szándékával felvonulók között ott volt Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) korábbi elnöke, a párt parlamenti képviselője. A felvonulást Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere, az MKP parlamenti képviselője Iveta Radicová felhívása nyomán szervezte meg. Az MKP-vel korábban két cikluson át együtt kormányzó Mikulás Dzurinda pártjához, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unióhoz tartozó Radicová pártja parlamenti képviselője, aki a szlovák parlament három ellenzéki pártjának közös jelöltjeként, így az MKP jelöltjeként is indul jövőre az államfőválasztáson.
    
    ROBERT FICO A FÉLPÁLYÁS ÚTLEZÁRÁSOKRÓL A MAGYAR-SZLOVÁK HATÁRON
    Pozsony – Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn azt hangsúlyozta, hogy ha magyar-szlovák határátkelők forgalmát a magyar oldalon akadályozó szélsőségesek akciója Szlovákiában lenne, akkor „a szlovák hatóságok közbelépnének és eltávolítanák őket”. „A szélsőségek és radikálisok megközelítésében talán épp ez a különbség Szlovákia és Magyarország között” – idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség azzal kapcsolatosan hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda több magyar-szlovák határátkelőn félpályás útlezárásokat szervezett. Fico olyan „konstruktív akciótervet” készül felajánlani Gyurcsány Ferencnek, amelynek segítségével a két ország közösen tudna kezelni bizonyos kérdéseket – jelentette a TASR.
    TÁRGYALÁSOKAT JAVASOLT ROBERT FICÓNAK A MAGYAR KOALÍCIÓ PÁRTJA
    Pozsony – A magyar-szlovák kapcsolatokban kialakult feszültség mérséklésére terjesztett elő tárgyalási ajánlatot Robert Fico szlovák kormányfőnek hétfőn a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A párt sajtóközleményében a Szlovákia és Magyarország közötti feszültséggel összefüggésben az MKP felelős magatartásra szólítja fel a politikusokat, az újságírókat, egyszersmind minkét érintett ország, Szlovákia és Magyarország polgárait. Az ellenzékben politizáló szlovákiai magyar párt szerint a kétoldalú kapcsolatokat terhelő feszültség a konkrét problémák megoldására irányuló tárgyalásokkal csökkenthető.
    
    KIRÁLYHELMEC ÖNKORMÁNYZATA ELÍTÉLTE A SZABOLCSI NEMZETI ŐRSEREG AKCIÓJÁT
    Pozsony – Királyhelmec önkormányzata a saját és szlovákiai város lakóinak nevében elhatárolódott a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg akciójától és elítélte a magyar csoport 41 tagjának demonstrációját, amely rendőri intézkedést váltott ki – írta hétfőn a TASR szlovák hírügynökség. Kalapos Árpád királyhelmeci alpolgármester a szlovák hírügynökségnek hétfőn azt mondta: „A Nemzeti Őrsereg látogatására nem a város meghívása nyomán került sor, és az – mi tagadás – váratlan volt”. Mivel a 41 magyar állampolgár közül 28-an egyenruhát viseltek, s ezt a szlovák rendőrség „Szálasi-féle náci” egyenruhaként azonosította, mind a 28 személyt előállították.
    VAJDASÁGI MAGYAR PÁRTELNÖK NYÍLT LEVELE SZILI KATALINHOZ
    Belgrád – Nyílt levélben szólította fel az egyik délvidéki magyar párt vezetője az Országgyűlés elnökét arra, hogy ne írjon alá Szerbiával semmilyen, egyelőre csak a tervezés fázisában lévő szerződést sem. Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke azt kérte Szili Katalintól, hogy mérje fel az előállt új helyzetet és halassza el a Szerbiával kötendő együttműködési szerződés aláírását egészen addig, amíg Szerbiában „a magyarverésekkel kapcsolatos megelőző intézkedések eredményt nem hoznak”.
    
    FELÚJÍTJA AZ EU A PARTNERI TÁRGYALÁSOKAT OROSZORSZÁGGAL
    Brüsszel – Felújítja az Európai Unió Oroszországgal az átfogó partneri szerződésről szóló tárgyalásokat – jelentette be a tagállamok külügyminisztereinek brüsszeli találkozóját követően az elnöklő francia Bernard Kouchner. Azt is elmondta, hogy a hétfői ülésen egy tagállam – más források szerint Litvánia – még mindig ellenezte a tárgyalások újrakezdését. Az EU-tagországok vezetői szeptember elején, a grúz-orosz válság miatt döntöttek a tárgyalások leállítása mellett.

 

BreuerPress-MTI