KÜLFÖLDI HÍREK RÖVIDEN

OBAMA VEZET A NYOLC LEGFONTOSABB

ÁLLAM KÖZÜL ÖTBEN    Washington – Az amerikai elnökválasztás kimenetele szempontjából legfontosabb nyolc állam közül ötben Barack Obama demokrata párti elnökjelölt vezet a választás előtti utolsó órákban végzett, legfrissebb közvélemény-kutatás eredményei szerint. A Reuters hírügynökség és a Zogby amerikai közvélemény-kutató intézet közös véleményszondázásának kedden nyilvánosságra hozott eredménye szerint a legnagyobb figyelemmel kísért két államban is a demokrata jelölt vezet, Floridában 1 ponttal, Ohióban pedig 2 ponttal. Valamelyest csökkenti ennek az értékét, hogy Obama előnyének mértéke mindkét esetben a felmérés 4,1 százalékos hibahatárán belül esik. – Az Egyesült Államok települései közül elsőként egy New Hampshire-i faluban már megtörtént az elnökválasztás, a szavazás a demokrata párti elnökjelölt, Barack Obama elsöprő győzelmét hozta. A hagyományosan republikánus többségű, 75 lakosú Dixville Notchban százszázalékos részvétel mellett, 15-en Obamára, 6-an pedig republikánus riválisára, John McCainre adták szavazatukat. – A szavazás először Indiana és Kentucky államban zárul, közép-európai idő szerint éjfélkor. A többi 48 államban az azt követő 6 órán belül zárnak a szavazókörök; a nyugati parti Kaliforniában közép-európai idő szerint reggel 6-kor fejeződik be a szavazás.
     TOPOLÁNEK: CSEH-AMERIKAI RADARSZERZŐDÉS NÉLKÜL NEM RATIFIKÁLJÁK A LISSZABONI SZERZŐDÉST
    Prága – Megakadályozza a lisszaboni szerződés parlamenti jóváhagyását Csehországban a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS), ha az ellenzék nem adja áldását a cseh-amerikai radarszerződésre – szögezte le Mirek Topolánek cseh kormányfő-pártelnök egy lapinterjúban. A Respekt című társadalompolitikai hetilap legújabb, e heti kiadásában megjelent interjúban Topolánek elmondta: nem lát különösebb problémát abban, hogy a cseh ellenzék néhány kormánypárti honatya segítségével elérte: a jövő tavaszra halasztották a döntést a cseh-amerikai radarszerződésről. – Csehország az idén már nem hagyja jóvá a lisszaboni szerződést – jelentette ki Topolánek később, miután találkozott tárgyalásokat folytatott Matti Vanhanen finn kormányfővel. „Bizonyos értelemben ez kellemetlen, mert mi (Csehország) leszünk az az ország, amely tárgyalni fog Írországgal arról, hogy miként rendezzük a lisszaboni szerződést elutasító ottani népszavazás után kialakult helyzetet, miközben a dokumentumot még mi sem hagytuk jóvá” – magyarázta a helyzetet a kormányfő.
    VARSÓ ÉS VILNIUS NEM AKAR EU-TÁRGYALÁSOKAT OROSZORSZÁGGAL, AMÍG KI NEM VONUL GRÚZIÁBÓL
    Vilnius – Valdas Adamkus litván és Lech Kaczynski lengyel elnök hétfőn azzal vádolta Moszkvát, hogy nem tartja be a grúziai kivonulással kapcsolatos kötelezettségvállalását, és túl korainak találta az Európai Unió és Oroszország közötti partnerségi megállapodásról szóló tárgyalások megkezdését. A grúz-orosz konfliktusban Tbiliszi szövetségesének számító két államfő közös nyilatkozatában „aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz fél részéről nincs meg a jó szándék”. Adamkus és Kaczynski szerint Moszkva nem teljesíti a tűzszüneti megállapodás azon cikkeit, amelyek előírják „az orosz csapatok kivonását a konfliktus előtti állásokba és a humanitárius segítség szabad mozgásának biztosítását”.
    KATOLIKUS-MUZULMÁN FÓRUM KEZDŐDÖTT A VATIKÁNBAN
    Vatikánváros – Háromnaposra tervezett katolikus-muzulmán fórum kezdődött kedden a Vatikánban. A Szentszék közleménye szerint a zárt ajtók mögött zajló tanácskozás első napján a két vallás teológiai alapjaira összpontosít a részt vevő 29 tudós és pap, a másodikon pedig az emberi méltóság és a kölcsönös tisztelet kérdéseire. A tervek szerint a pápa audiencián fogadja majd csütörtökön a fórum részvevőit. A tanácskozás megrendezése tulajdonképpen reagálás a Vatikán részéről 138 muzulmán tudós XVI. Benedekhez és más keresztény vezetőkhöz intézett levelére, amelyben a levélírók felszólítják a keresztényeket, hogy az egy Istenbe vetett közös hitre építve próbáljanak javítani a muzulmánokhoz fűződő kapcsolataikon.
    JOBBOLDALI TÜNTETÉSEK MOSZKVÁBAN
    Moszkva – Oroszországban kedden, a Népi Egység napján országszerte megmozdulásokat szervezett a szélsőjobb: Moszkvában mintegy 200 főt őrizetbe vettek kisebb illegális tüntetéseken, melyeknek résztvevői részben náci karlendítéssel és Heil Hitler kiáltásokkal vonultak fel. Jogvédők folyamatosan figyelmeztetnek, hogy Oroszországban fokozódik az idegengyűlölet. A Moszkvai Emberi Jogok Irodájának adatai szerint idén az év első 10 hónapjában 113 „nem szláv küllemű” embert öltek meg és 340 szenvedett súlyos sérüléseket rasszista indíttatású támadások során.
    AZ ANTISZEMITIZMUS ELLEN HIRDETTEK HARCOT A NÉMET PARLAMENTI PÁRTOK
    Berlin – A zsidóellenes hírhedt náci pogrom, az úgynevezett kristályéjszaka 70. évfordulójának előestéjén az antiszemitizmus ellen hirdettek harcot a német parlamenti pártok. 1938. november 9-ről 10-re virradó éjszaka a nemzetiszocialisták egy központilag megtervezett és irányított, országos zsidóellenes erőszakhullám keretében mintegy 1400 zsinagógát raboltak ki és rongáltak meg, valamint romba döntöttek és felgyújtottak közel 8000 zsidó üzletet. Meglincseltek közel 100 zsidót, s 30 ezer körülire tehető azoknak a száma, akiket ekkor hurcoltak különböző koncentrációs táborokba. A Bundestag frakciói keddi határozatukban indítványozták egy antiszemitizmus elleni szövetségi biztosi tisztség létrehozását, s a mindenkori kormányt a németországi zsidó élet intenzív támogatására és védelmére szólították fel.


    GYURCSÁNY FERENC MEGNYITOTTA A SPANYOLORSZÁGI MAGYAR GAZDASÁGI ÉVADOT
    Madrid – A bezárkózás nem lehet válasz a nemzetközi pénzügyi válság jelentette kihívásra, az EU-tagországoknak még inkább együtt kell működniük – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Madridban, a Magyar Gazdasági Évad ünnepélyes megnyitóján elmondott beszédében. A jövő év júliusának közepéig tartó évad keretében 12 helyszínen mintegy 25 rendezvényt tartanak, s ezekkel elsősorban a kis- és közepes vállalkozások számára szeretnének lehetőségeket teremteni. Továbbra is nagy az érdeklődés a magyarországi beruházások iránt, és ebben a spanyol kormány támogatja, ösztönzi a spanyol vállalatokat – szögezte le José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök Gyurcsány Ferenc magyar kormányfővel közösen tartott keddi madridi sajtóértekezletén, hozzátéve: hisznek a magyar gazdaság sikerében. A két kormányfő a spanyolországi Magyar Gazdasági Évad megnyitása után négyszemközti, majd plenáris tárgyalást tartott. Ezen főként a globális pénzügyi válság volt terítéken, továbbá szóba kerültek más közös európai ügyek és kihívások, köztük a lisszaboni szerződés ügye, a klímaváltozás és az Európai Tanács e héten tartandó ülése. A spanyol kormányfő rendkívül jónak minősítette a két ország és a két kormány közötti kapcsolatokat.
    GYURCSÁNY: EGYELŐRE CSAK SZÁNDÉKLEVÉL SZÜLETETT AZ IMF-HITELSZERZŐDÉSRŐL
    Madrid – A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) hétfő éjszakáig bezárólag egyetlen hivatalos írásos dokumentum sem került aláírásra, az első hivatalos dokumentumot – egy szándéklevelet – hétfő éjszaka írta alá a Magyar Nemzeti Bank elnöke és a pénzügyminiszter, ezért eddig nem is lehetett mit nyilvánosságra hozni – közölte az MTI-vel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden Madridban. A kormányfő azért tartotta fontosnak nyilatkozni erről a kérdésről spanyolországi látogatásán, mert – megítélése szerint – a folyamatok pontos meg nem értéséből fakadóan Magyarországon vita van az IMF-hitelszerződés nyilvánosságával kapcsolatban. Mint mondta, „érdemes ebben a vitában pontosan fogalmazni”. A hétfő éjszaka aláírt szándéklevél – folytatta Gyurcsány Ferenc – arra vonatkozik, hogy Magyarország az IMF-fel egy készenléti hitelmegállapodást kötne. „Ezt a szándéklevelet még én sem ismerem, a kormány tagjai sem, a végleges formájában. Most küldték utánam, hogy legalább én lássam. Még ma éjszaka áttanulmányozom Varsóban, hogy milyen lett a végső változat. Holnap Veres János pénzügyminiszter bemutatja a kormánynak, mert ez a helyes sorrend, úgy gondolom” – mondta a miniszterelnök.
    DUNASZERDAHELY: EGYELŐRE SEMMILYEN VIDEOFELVÉTEL NEM IGAZOLJA A SZLOVÁK RENDŐRSÉGET
    Dunaszerdahely – Olyan amatőr videofelvételeket mutattak be kedden Dunaszerdahelyen a helyi futballcsapat vezetői és a város polgármestere, amelyeknek egyetlen jelenete sem igazolja a szlovák rendőrség állításait, ellenkezőleg: a képsorokon látható, hogy az egyik kommandós minden ok nélkül odalép egy békésen ácsorgó idősebb magyar szurkolóhoz és a megüti. A dunaszerdahelyi sajtóértekezleten levetített jelenet közvetlenül megelőzi azokat a pillanatokat, amikor a szombati Slovan-DAC mérkőzésen a népes rendőrosztag elkezdi kiszorítani a „magyar” szektorból a minden ellenállás nélkül hömpölygő embereket. – Ján Slota, a pozsonyi kormányhoz tartozó szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke garázdaság és hatósági közeg megtámadása miatt feljelentést tett ismeretlen személyek ellen a legfőbb ügyészségen, mert úgy ítéli meg, hogy szombaton, a dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen magyar szurkolók „előre megtervezett és jól megrendezett módon” provokálták a szlovák rendőröket. Dobroslav Trnka legfőbb ügyész jelezte: az ügyészség önszántából nem indít vizsgálatot, mert ennek nem látja okát, de ha hivatala feljelentéseket kap, „azokkal foglalkozni fog”.
    HAZUDOZÓNAK ÉS USZÍTÓNAK NEVEZTE CSÁKYT A SZLOVÁK BELÜGYMINISZTER
    Pozsony – „Nemzetiségi uszítónak” nevezte Csáky Pált, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét kedden Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, aki szerint Csáky „párját ritkító hazudozó”. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke azzal „érdemelte ki” Kalinák kritikáját, hogy Csáky hétfőn az egyik két nyelven, magyarul és szlovákul jelölt szlovákiai település, az egykori Bars megye területén fekvő Lekér (Hronovce) olyan helységnévtáblájáról készült felvételt mutatott be az újságíróknak, amelyen a falu magyar nevét festékszóróval tették olvashatatlanná. Csáky ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a két szlovákok lakta pilisi falu, Pilisszántó és Pilisszentkereszt szlovák nevének minapi lefestése szégyenletes eset ugyan, de Szlovákiában ez gyakrabban fordul elő. Kalinák szerint Csáky azért hazudik, mert az általa felmutatott fotó évekkel ezelőtt készült, „ráadásul a tábla lefestésének nem nemzetiségi, hanem történelmi háttere van.”
    A SZLOVÁK PARLAMENT MEGSZAVAZTA AZ MKP ELLENI HATÁROZATOT
    Pozsony – A szlovák parlament kedden a kormánykoalíció nyolcvan támogató szavazatával elfogadta azt a határozatot, amely szerint a szlovák törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának MKP) képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, jelesül a Magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) munkájában. A parlament egy másik szavazással elvetette az MKP javaslatát, amellyel azt szerették volna elérni, hogy Pavol Paska szlovák házelnök üljön tárgyalóasztalhoz Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, mielőtt a határozatról szavaznának. A vádak szerint az MKP képviselői esküjüket megszegő és a szlovák alkotmányt sértő magatartásról tesznek tanúságot azzal, hogy részt vesznek a KMKF munkájában. A határozatot a szlovák ellenzéki pártok nem támogatták, a szavazatok mind koalíciós honatyától származnak.

BreuerPress-MTI