kóser étellel várja az olimpikonokat

Nem várható hiány.


Kína egyetlen kóser étterme – a korábbi hírekkel ellentétben – felkészült az olimpiára, és az üzemeltetők szerint egyáltalán nem várható hiány.
Ha Pekingben maceszgombóclevesre, kuglira vagy netán kóser szecsuáni csirkére vágysz, ezt csak egyetlen helyen szerezheted be, és ez a Dini. Egy étkezés átlagára százhúsz jüan, azaz mintegy háromezer forint, ami kínai standardok szerint nem olcsó, de vegyük tekintetbe, hogy a Dini gyakorlatilag az egyetlen mentsvára a kínai fővárosba látogató sportrajongónak, turistának vagy üzletembernek, amennyiben az illető zsidó és tartani kívánja az egyik legfontosabb micvát. Még házhoz szállítást is lehet kérni. Simon Freundlich rabbi, a Chabad-Lubavics pekingi sliáchja szerint vége azoknak a napoknak, amikor a zsidóknak előre csomagolt élelmiszerek garmadáját kellett Kínába magukkal cígölniük.
Ahogy az már lenni szokott, Pekingben sem csak a zsidó turistát érdekli a kóserság. Ohád Tiktinski, a Dini igazgatója szerint egyre nagyobb számban térnek be a helyiek, akik úgy vélik, a kóser étel egészségesebb és higiénikusabb. Ugyanakkor a kínai ízlés sem bír el mindent, bár arról néha elég fantasztikus történetek keringenek. A töltött halhoz például képtelenek hozzányúlni.
A Dini az olimpia ideje alatt napi huszonnégy órában üzemelni fog (kivéve a szombatokat), és tervei szerint négyszáz zsidó atlétát, riportert, edzőt lát majd el. Freundlich rabbi szerint felkészültek: hét és fél tonna marhahús és kilenc tonna csirke áll a hűtőkben.
BreuerPress-zsido.com