Történelmi felelősség

Merkel Németország
Izraellel szembeni történelmi
felelősségét hangsúlyozta
a kneszetben


Az Izraellel szemben érzett felelősség része a német állam alapvető politikájának – hangsúlyozta kedden az izraeli parlamentben mondott beszédében a német kancellár.

Eddig minden német kormány elismerte az Izrael biztonságáért viselt történelmi felelősséget – mutatott rá Angela Merkel. „Ez azt jelenti, hogy Izrael biztonsága számomra mint német kancellár számára soha nem lehet alku tárgya”.
A német kancellár az első kormányfő, aki felszólalt a kneszetben, őelőtte csak államfőket kértek fel erre. A német államelnökök közül elsőként Johannes Rau (2000-ben), másodikként Horst Köhler (2005-ben) mondott ott beszédet.
Háromnapos, az Izraeli állam fennállásának 60. évfordulójára időzített szimbolikus jelentőségű izraeli látogatása zárónapján elhangzott beszédében Merkel kijelentette: a holokauszt szégyennel tölti el a német népet. Megemlékezett a holokauszt áldozatairól. „Fejet hajtok az áldozatok előtt. Fejet hajtok a túlélők és mindazok előtt, akik segítettek nekik, hogy túléljék” a borzalmakat – mondta.
Akárcsak előző nap, az első közös német-izraeli kormányülésen, kijelentette, hogy Németország felelősséget érez Izrael biztonságáért. Külön kitért arra, hogy aggodalommal töltik el Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök Izraelhez címzett fenyegetései. Az iráni atomprogramról folyó vitában a berlini kormány a diplomáciai megoldás híve, de ha Teherán nem teljesíti a nemzetközi közösség elvárásait, Berlin az újabb szankciók mellett fog kiállni.
„Végzetes következményei lennének”, ha Irán atombombához jutna, „ezt meg kell akadályozni” – mondta még az iráni kérdésről.
Az izraeli-palesztin konfliktusban a „kétállami megoldás”, vagyis egy palesztin állam létrehozása mellett foglalt állást. Hozzátette, hogy mindkét félnek „fájdalmas engedményeket kell tennie” a békefolyamatban.
Húszperces beszédét Merkel héberül kezdte, köszönetet mondva az izraeli törvényhozásnak a meghívásért, majd németül folytatta. A német nyelvű felszólalás miatt a 120 képviselő közül többen távol maradtak az üléstől. – Nem bírom hallgatni azt a nyelvet, amelyet nagyszüleink gyilkosai beszéltek – fogalmazott egyikük.
A jelenlévők azonban felállva, tapssal fogadták a kancellár szavait. A kneszet tagjai mellett közel ezer vendég hallgatta Merkelt, köztük holokauszt-túlélők, politikusok, keresztény, muzulmán és zsidó vallási vezetők.
BreuerPress +MTI/AP/dpa