Nem történt áttörés

Az Olmert-Abbász találkozón


Áttörés nélkül ért véget hétfőn Jeruzsálemben Ehud Olmert izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök találkozója.

Száeb Erekát palesztin főtárgyaló szerint a megbeszélés „nehéz volt és fennmaradtak a nézetkülönbségek”.
A több mint két órás találkozón, amelyre Olmert jeruzsálemi irodájában került sor, a két politikus áttekintette az olyan közös dokumentumon dolgozó tárgyalóküldöttségeknek az eddigi munkáját, amely „alapja lehet az Egyesült Államok által ihletett annapolisi nemzetközi Közel-Kelet-konferenciának” – tette hozzá Erekát.
A palesztin főtárgyaló izraeli illetékesekkel egybehangzóan közölte: a hétfő este folyamán a tárgyalóküldöttségek még egyszer összeülnek az előrelépés érdekében az olyan kulcskérdésekben, mint a leendő palesztin állam határai, az izraeli telepek, Jeruzsálem és a palesztin menekültek sorsa. Egy magát megnevezni nem kívánó izraeli tisztviselő szerint „bizonyos előrelépés történt egyes kérdésekben”.
A csúcs előtt néhány órával Olmert kötelezettséget vállalt, hogy nem épít újabb kolóniákat Ciszjordániában és hogy több mint 450 palesztin foglyot enged szabadon a jelenleg bebörtönzött 11 ezerből. Az izraeli kormányfő azt is megígérte, hogy felszámolják az illegális zsidó telepeket. Az izraeli kormányok többször tettek ilyen ígéretet a közel-keleti útiterv 2003-as elfogadása óta, de ezeket nem tartották be.
Erekát üdvözölte a foglyok tervezett szabadon bocsátását, de a javaslatot elégtelennek nevezte. Emlékeztetett arra, hogy Abbász Olmert értésére adta: nem ír alá olyan békeszerződést, amelyben nem szerepel valamennyi palesztin fogoly szabadon bocsátására vonatkozó záradék. Abbász azt is kérte tárgyalópartnerétől, hogy nyissák meg újra a kelet-jeruzsálemi palesztin intézményeket, továbbá azt, hogy vonják vissza az izraeli haderőket a 2000-ben kezdődött palesztin felkelés előtti állásokig Ciszjordániában.
A ciszjordániai al-Nadzsah egyetem felmérése szerint csak a palesztinok 30 százaléka hisz Annapolis sikerében, 55 százaléknak ellenkező a véleménye.
BreuerPress