Miskolci operafesztivál

Félidejéhez érkezett a hetedik alkalommal megrendezett Miskolci Nemzetközi Operafesztivál, amelynek színházi és szabadtéri programjain eddig összesen több tízezren vettek részt


Miskolc hatodik napja az opera lázában ég a város, az eddig megtartott 27 előadást hatalmas érdeklődés kísérte.
A Bartók+Párizs 2007 című fesztivál eddigi programjait sok százan, ezren tapsolták meg a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában, a miskolci ortodox templomban, a zsinagógában, az aggteleki Baradla-barlangban, az edelényi Coburg-kastélyban és a többi helyszínen.
A fesztivál nyitókoncertje, amelyen Manon Strauss-Evrard és Arturo Chacón-Cruz énekelt, valamint A kékszakállú herceg vára és Az emberi hang című opera csendült fel, óriási siker volt. Különleges figyelem övezte a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesének Manon-előadását és Claude Debussy: Pelléas és Melisande című operájának koncertszerű előadását – ismertette Barázda Eszter.
Hozzátette, hogy hosszan tartó tapsviharral köszönte meg a közönség a Zágrábi Horváth Nemzeti Színház produkcióját, Poulenc: A karmeliták párbeszédei című operáját is.
Nagysikerű koncertet adott a svéd Therion együttes a miskolci Jégcsarnokban, a metálzenét játszó csapat szimfonikus zenekarral és kórussal kibővítve operarészleteket is játszott.
Hétfőn este kezdődik Edvin Marton koncertje az Egyetemváros díszaulájában, majd a Kassai Állami Színház vendégjátéka következik; Gounod: Faust című operáját játsszák.
A következő napokban – más művészek, társulatok mellett – Sass Sylvia, Miklósa Erika, Elena Mosuc, a Nagy Moszkvai Klasszikus Balettszínház, a Litván Nemzeti Opera és Balettszínház lép fel a miskolci operafesztiválon.
Barázda Eszter kiemelte, hogy igazi csemegének ígérkezik Rameau: Artemisz diadala című műve, amelyet Kovalik Balázs rendez az Egyetemi Erőműben, valamint Charpentier Acteon-ja és Rameau Pygmalionja a miskolci Művészetek Házában.
A Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon Bartók Béla művei mellett ezúttal francia operákat, oratóriumokat és dalokat tűznek műsorra, összesen 14 operát, 18 koncertet és 3 balettelőadást tekinthetnek meg az érdeklődők a megyeszékhelyen, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén több településén.
BreuerPress-info