Ehud Barak volt miniszterelnököt jelöli védelmi miniszter posztjára

Ehud Barak exminiszterelnököt, volt vezérkari főnököt jelöli az izraeli kormány a védelmi miniszter posztjára.


A kormány tagjai úgy döntöttek, hogy a palesztin területek helyzetére tekintettel katonai kérdésekben jártas, tapasztalt védelmi miniszterre van sürgős szükség – mondta Ehud Olmert kormányfő egyik munkatársa. A miniszterek egyhangúlag elfogadták pénteken Olmert javaslatát, amely szerint Baraknak kellene adni a védelmi miniszteri posztot. A kneszetnek még jóvá kell hagynia a jelölést, a törvényhozó testület várhatólag hétfőn foglalkozik az üggyel.
Barak – a hadsereg volt vezérkari főnöke – arra építette kampányát az Izraeli Munkapárt elnöki posztjáért folytatott versengésben, hogy élesen bírálta a katonai előélettel nem rendelkező Olmert kormányfőt és Amír Perec jelenlegi védelmi minisztert a tavalyi libanoni háborúban elszenvedett izraeli fiaskóért. Eredményesnek bizonyult taktikája, elnyerte az elnöki tisztséget a szerdai szavazáson. Most a jelek szerint felválthatja a párt korábbi vezetőjét, Perecet a védelmi minisztérium élén is.
Mindazonáltal Perec is tagja marad egyelőre a kabinetnek tárca nélküli miniszterként – mondta a kormányfő névtelenül nyilatkozó munkatársa.
BreuerPress-MTI