Ellenőrzésük alá vonták a Gázai övezet nagy részét

– A palesztin kormányt uraló iszlamista Hamász szervezet fegyveresei ellenőrzésük alá vonták csütörtök délutánig a Gázai övezet nagy részét. A Hamász és Mahmúd Abbász elnök Fatah szervezete között dúló palesztin belharc egyre inkább átterjedni látszik közben a másik palesztin területre, Ciszjordániára is.


A Hamász harcosai több órán át tartó tűzharcban bevették a palesztin elnökhöz és a Fatah mozgalomhoz hű legjelentősebb biztonsági szolgálat szigorúan védett épületegyüttesét. Miután elfoglalták a megelőző biztonsági erő gázai főhadiszállását, a biztonsági szolgálat emberei közül többet utcára vonszoltak és kivégeztek – közölték csütörtökön szemtanúk. Orvosi források szerint összesen tizennégy palesztin vesztette életét a megelőző biztonsági szolgálat épületegyütteséért vívott többórás harcban, a halálos áldozatok többsége a Fatahhoz húzó szolgálat emberei közül került ki. A sebesültek számát hozzávetőleg hetvenre tették az említett orvosi források.
A Hamász iszlamista harcosai – saját bejelentésük szerint – elfoglalták az Abbászhoz hű palesztin biztonsági szolgálatok rafahi főhadiszállását is. Az Ezzedín el-Kasszám Brigádok (a Hamász fegyveres szárnya) harcosai ellenőrzésük alá vontak minden biztonsági szolgálatot Rafahban – állította a szervezet közleménye.
A Hamász bejelentette a hírszerzés gázai övezeti főhadiszállásának elfoglalását is, de a szolgálat egyik magas rangú tisztje tagadta a Fatah-hű szervezet eme erődjének elestét. Szemtanúk – helyi lakosok – viszont megerősítették, hogy a Hamász ostrommal bevette a hírszerzés Beit Lahíjában lévő székházát.
A Hamász fegyveres szárnya közölte, hogy kivégezte a Fatahhoz kötődő al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet egyik gázai övezeti vezetőjét. (A szóban forgó Számih al-Madhún kevéssel korábban azzal kérkedett a Fatah egyik rádiójában, hogy saját kezűleg végezte ki a Hamász több harcosát, és gyújtotta fel a rivális szervezet több tagjának házát.) A Fatah eddig nem kommentálta a Hamász-bejelentést.
Hamász-fegyveresek felgyújtották a Fatahhoz közel álló Palesztina Hangja rádió épületét, és elhurcolták onnan a berendezés egy részét – jelentette a palesztin televízió.
Noha három jelentős gázai övezeti bázist még kézben tartanak a Fatahhoz hű fegyveresek, a Hamász egyik magas rangú tisztségviselője, Számi Abu Zuhri diadalmasan bejelentette egy csütörtök délutáni nyilatkozatában, hogy a Hamász harcosai „megszabadították a Gázai övezetet a kollaboránsok hordájától”.
Négy fiatal palesztin életét vesztette csütörtökön egy robbanás következtében Rafahban. Palesztin források szerint izraeli harckocsi adott le lövést a városra, de az izraeli hadsereg egy szóvivője határozottan tagadta ezt az állítást. Az izraeli kormány szóvivője hangsúlyozta csütörtökön, hogy az izraeli hadsereg nem szándékozik közvetlen segítséget nyújtani a Gázai övezetben szorongatott helyzetbe került Fatah szervezetnek.
Egyre inkább átterjednek az ellenségeskedések a másik palesztin területre, Ciszjordániára is. A Fatah fegyveresei felgyújtották a Hamász egy parlamenti irodáját a ciszjordániai Nábluszban, s a Fatahhoz hű biztonsági erők őrizetbe vették a Hamász több mint harminc ciszjordániai aktivistáját, nyilván válaszul a Hamász gázai övezeti katonai akcióira.
A Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottsága azt ajánlotta csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnöknek, hogy oszlassa fel a radikális Hamász által uralt kormányt, és hirdessen ki rendkívüli állapotot.
Az Iszlám Konferencia Szervezete felszólította a palesztin vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a gázai övezeti harcok leállításáért, és tartsák tiszteletben a (palesztin nemzeti egységkormány létrehozásáról februárban megkötött) mekkai megállapodást. Ekmeleddin Ihsanoglu, a szervezet főtitkára jelezte közleményében, hogy kapcsolatba lépett Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, a Fatah vezetőjével és a Hamászhoz tartozó Iszmáil Haníje kormányfővel. Emlékeztette őket arra, hogy felelősséggel tartoznak a nekik engedelmeskedő milíciák tetteiért.
Amr Musza, az Arab Liga főtitkára „minden arab nevében” felszólította a hadakozó palesztin feleket az erőszakcselekmények beszüntetésére, és figyelmeztette őket, hogy harcaik roppant hátrányosan hatnak a palesztinok összességének ügyére.
A Fehér Ház szóvivője mélységes aggodalmának adott kifejezést csütörtökön a gázai övezeti harcok miatt. Tony Snow hangsúlyozta, hogy Washington nagy figyelemmel követi a gázai övezeti fejleményeket, és fontosnak tartja, hogy „a valódi demokrácia” esélyt kapjon a palesztin területeken.
A palesztin belharcokra hivatkozva, a Hamász közelinek tűnő gázai győzelme láttán az Európai Bizottság felfüggesztette gázai övezeti humanitárius segélyprogramját. Louis Michel, az EU humanitárius segélyek ügyében illetékes biztosa jelentette be a lépést Brüsszelben. Egyúttal arra kérte a feleket, hogy humanitárius megfontolásból tartsanak tűzszünetet. Legalább annyi ideig szüneteltetniük kellene harcaikat, amíg elszállítják a harcok térségeiből a sebesülteket, és amíg a humanitárius segélyszervezetek élelmet, gyógyszert és kötszert szállítanak oda – mondta.
Frank-Walter Steinmeier, az EU soros elnöki tisztét betöltő Németország külügyminisztere nem helyesli azt az elképzelést, amely szerint ENSZ-erőt kellene vezényelni a Gázai övezetbe. A szociáldemokrata miniszter – saját szavai szerint – „nem tudja elképzelni”, hogy az Európai Unió részt venne egy ilyen erő létrehozásában. Csak akkor vethető fel a nemzetközi katonai jelenlét kérdése, ha lecsillapodik a helyzet a Gázai övezetben
MTI-BreuerPress