” Diplomáciai eszközökkel meg lehet fékezni Irán nukleáris ambícióit”

Nemzetközi diplomáciai eszközökkel, katonai beavatkozás nélkül még mindig meg lehet fékezni Irán nukleáris ambícióit .


Ehud Olmert szerint a perzsa állam eltúlozza a nukleáris technológia terén elért eredményeit. „Irán messze van a technológiai küszöb átlépésétől. Sajnos nem olyan messze, mint ahogy szeretnénk, de nincs is olyan közel hozzá, mint ahogyan állítja” – fejtette ki Olmert az izraeli rádióban a közelgő függetlenség napja alkalmából adott interjúban.
„Az ENSZ Biztonsági Tanácsa példa nélküli büntetőintézkedéseket hozott Irán ellen. (…) Véleményem szerint a nemzetközi (diplomáciai) erőfeszítések meg fogják hozni eredményüket” – tette hozzá.
Olmert a rádióinterjúban fájdalmasnak nevezte a libanoni Hezbollah ellen folytatott tavaly nyári háborút, ám sikeresnek értékelte abból a szempontból, hogy „megváltoztatta a játékszabályokat a térségben”. „Pillanatnyilag az északi határ nagyon csendes. A legfőbb célunkat elértük, jóllehet nagyon magas árat fizettünk érte” – mondta.
Az Izrael és Szíria közötti békekötéssel kapcsolatban a kormányfő kijelentette, hogy mindaddig nincs itt a tárgyalások ideje, amíg Bassár el-Aszad szíriai államfő nem mond le a palesztin milicisták támogatásáról.

BreuerPress-info