Az amerikai hadsereg nem képes megállítani az iraki öngyilkos merénylőket

Az amerikai hadsereg egy tisztje szerint a szövetséges erőknek nincs olyan műszaki eszközük, amellyel minden öngyilkos merénylőt lelepleznének Irakban, mielőtt az végrehajtaná merényletét.


Az irakiak képzéséért felelős amerikai tábornok, Martin Dempsey vasárnap egy sajtóértekezleten kijelentette: az öngyilkos merénylők elfogására nincs csodaszer. Nincs olyan műszaki megoldás sem, amely szavatolná, hogy az öngyilkos merénylők ne jussanak be a lakott területekre. Az egyetlen megoldás az iraki hadsereg, a kormányzati szervek és a civil szervezetek összefogása lehet, mert csak így lesznek képesek véget vetni a városokban bujkáló terrorista csoportok erőszakos cselekedeteinek.
Az amerikai tiszt nem sokkal azt követően beszélt Bagdadban, hogy az iraki fővárosban két öngyilkos merénylő támadásában meghalt 13 ember és 82 megsebesült.
Előző nap Abdul Karim Halaf belügyminisztériumi szóvivő azt közölte, hogy új robbanószer-érzékelő eszközöket vetnek be Bagdad utcáin a terrorizmus megfékezésére.
Dempsey megerősítette azt az értesülést, amely szerint a levegőben robbanóanyag részecskék jelenlétét kimutató berendezéseket az amerikai hadseregtől szerezték be az irakiak. Ezek az eszközök még a merénylet elkövetése előtt figyelmeztetnek a rejtett pokolgépekre.
A tiszt hozzátette, hogy az amerikai hadseregben valószínűleg minden eszköz rendelkezésre áll a robbanószerkezetek felkutatására, ennek ellenére az öngyilkos merénylők időnként sikerrel járnak.
BPI-info