„Csillagháborús terve”

Izrael kísérletet hajtott végre alkonyat után egy Arrow (Hec) típusú rakétaelhárító rakétájával, az első sikeres kísérletet ezzel a fegyvertípussal éjszakai körülmények között.


A légierő egyik gépéről kibocsátott célpontot a Tel-Avivtól délre fekvő Palmahim támaszpontról kilőtt Arrow rakéta sikeresen megsemmisítette.
A közlemény szerint ez volt a 10. kísérlet az egész rendszerrel és a 15. az elfogó rakétával. Az izraeli televízió képeket mutatott a műveletről.
Az Arrow Hec rakétaelhárító rakétarendszert az IAI izraeli állami cég és az amerikai székhelyű Boeing Co. közösen fejlesztette ki. A projektet eredetileg még Ronald Reagan egykori amerikai elnök „csillagháborús terve” keretében 1988-ban indították útjára, majd felgyorsították a fejlesztést, miután Irán 39 Scud rakétát lőtt ki Izraelre az 1991-es öbölháború idején.
Izrael a létét veszélyeztető legnagyobb fenyegetésnek tekinti Iránt, és nem hisz azokban a teheráni fogadkozásokban, hogy az iráni atomprogram békés célú lenne. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök többször is felszólított a zsidó állam elpusztítására.
BreuerPress-info