Palesztin nemzeti egységkormány ?

Az izraeli kormány még nem döntötte el, hogyan reagáljon a radikális Hamász szervezet és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah részvételével létrejött palesztin nemzeti egységkormány megalakulására


„Csakúgy, mint a nemzetközi közösség, még tanulmányozzuk, mit tartalmaz, milyen alapokon nyugszik az új kormány megalakításáról kötött megállapodás” – mondta vasárnap Olmert az izraeli kabinet ülésén.
Az izraeli kormányfő leszögezte: az új palesztin kormánynak teljesítenie kell a közel-keleti rendezésen fáradozó „kvartett” – az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország – által megszabott követelményeket, vagyis el kell ismernie Izraelt, le kell mondania az erőszak alkalmazásáról, és el kell fogadnia a zsidó állammal korábban megkötött egyezségeket.
A Fatah és a Hamász egyezsége értelmében az új palesztin kormány tiszteletben tartja a múltban kötött megállapodásokat, ám az egyezség okmánya nem tesz említést sem Izrael állam elismeréséről, sem pedig az erőszak feladásáról.
A terveknek megfelelően február 19-én tartják meg az amerikai közvetítéssel egyeztetett izraeli-palesztin csúcstalálkozót – közölte vasárnap egy magas rangú izraeli tisztségviselő.
Korábban olyan találgatások jelentek meg az izraeli médiában, hogy elmaradhat Ehud Olmert izraeli kormányfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök és Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hármas találkozója, mivel a palesztin egységkormányt lehetővé tévő egyezség nem tesz eleget a kvartett által felállított követelményeknek.
Abbász vasárnap kifejezte reményét, hogy a hármas találkozó nagy lökést ad majd a békefolyamatnak. A hivatalos látogatáson Kairóban tartózkodó palesztin elnök bizakodóan nyilatkozott arról, hogy a találkozó lehetővé teszi majd a tartós békére vezető folyamat elkezdését. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni azt illetően, hogy az Egyesült Államok és Izrael hajlandó lesz-e elfogadni a Fatah és a radikális Hamász egyezségokmányát. A palesztin elnök jelezte, hogy meg kívánja vitatni Olmerttel és Rice-szal az al-Aksza mecset közelében végzett jeruzsálemi munkálatok ügyét is, amely heves tiltakozásokat váltott ki a palesztin lakosságból, az arab országokból és általában a muzulmán világból.
Abbász azért utazott Kairóba, hogy megvitassa Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel a február 19-i csúcstalálkozón képviselendő palesztin álláspontot. Egyiptomból Jordániába utazik majd, ahol nem csak vendéglátóival tart megbeszéléseket, hanem a kedden éppen ott tartózkodó orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal is.
BreuerPress-info