Jeruzsálemi munkálatok” folytatása és felgyorsítása” mellett döntött

A kormány elvetette ezzel a múlt héten kezdett munkálatok leállítását sürgető felszólításokat, amelyek a muzulmán világ minden tájáról érkeztek – mondta egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes.


Az izraeli kormány úgy döntött vasárnapi ülésén, hogy folytatni kell a vitatott ásatást és építkezést Jeruzsálemben, a Mecsetek tere közelében, s a lehető leggyorsabb tempóban kell végezni a munkálatokat.
Az ásatások egy, a Templom-hegyre felvezető gyalogosfeljáró építését előzik meg. A magaslatra korábban felvezető földsáncszerű feljáró három évvel ezelőtt részben beomlott egy földcsuszamlás következtében. Ezt lesz hivatott pótolni az új feljáró. Az izraeli hatóságok nem győzik hangsúlyozni, hogy az építkezés nem érinti majd a hegytetőn lévő épületegyütteseket, ám sok muzulmán vallási és politikai vezető szerint a munkálatok veszélyeztethetik az al-Aksza mecsetet, a muzulmánok egyik legjelentősebb szentélyét.
Mintegy 3000 -izraeli rendőrt helyeztek készenlétbe vasárnap reggel Jeruzsálem óvárosában, illetve óvárosa körül, hogy elfojtsanak minden tüntetést, amely az ott végzett vitatott ásatások miatt kialakulhat
BreuerPress-info