Az al-Kaida egy vezetőjét őrizetbe vették

Az Ekrem K. néven azonosított őrizetes külföldi al-Kaida-sejtekkel állt kapcsolatban, és új tagokat toborzott szélsőséges szervezetek számára.


Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egy feltételezett helyi vezetőjét is őrizetbe vették a Törökország több tartományában egyidejűleg végrehajtott rendőrségi razziák során .
A hírügynökség szerint a rendőrség a hétfőn hét különböző tartományban végrehajtott rajtaütésekkel egy másik, iraki és afganisztáni terrorhálózatok vezetőivel kapcsolatban álló gyanúsítottat is kézre akart keríteni.
A rendőrség összesen 48 személyt vett őrizetbe: 23 gyanúsítottat a közép-anatóliai Konya tartományban, 17 másikat Isztambulban. További nyolc személyt az északnyugati Kocaeli és Bursa, a nyugati Izmir és Afyonkarahisar, illetve a délkeleti Mardin tartományokban fogtak el.
Törökországban egy al-Kaida-sejtet gyanúsítanak a 2003 novemberi isztambuli öngyilkos robbantásos merényletek elkövetésével. A terrorcselekmények célpontja két zsinagóga, az Egyesült Államok konzulátusa valamint egy brit bank helyi fiókja volt. A robbantásokban összesen 63 személy vesztette életét, több százan megsebesültek. Összesen 73 személy, köztük két szíriai ellen folyik bírósági eljárás a merényletekben való feltételezett bűnrészességük miatt
BreuerPress-info