Az izraeli kormányfő Simon Pereszt akarja államfőnek !

Ehud Olmert és Peresz a lapok szerint már tárgyaltak is a jelölésről. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú izraeli illetékes azt mondta, hogy a kormányfő a vasárnapi kormányülésen terjeszti elő az elnökválasztási procedúra megváltoztatására vonatkozó javaslatát.


Az izraeli miniszterelnök saját helyettesét, Simon Pereszt akarja javasolni a következő államfőnek, s hogy jelöltjének parlamenti megválasztása sikeres legyen, törvénymódosítást tervez benyújtani
Eszerint a kneszet a jövőben nem titkos, hanem nyílt szavazáson választaná meg a 7 éves mandátumú államfőt.
A legutóbbi elnökválasztáskor, 2000-ben az akkor még munkapárti Pereszt (aki azóta a Kadimához, a miniszterelnök pártjához csatlakozott) általános meglepetésre a kneszet titkos szavazásán legyőzte a jobboldali Likudhoz tartozó Móse Kacav, miután az ultraortodox képviselők az utolsó pillanatban átpártoltak hozzá. Nyílt szavazás esetén Olmert könnyebben ellenőrizhetné a szavazási fegyelmet saját pártja és szövetségesei frakciójában, és elejét vehetné annak, hogy a szavazatszóródás miatt Peresz újból veszítsen.
A nemi erőszakkal, szexuális zaklatással, hatalmi visszaéléssel és korrupcióval gyanúsított, de ártatlanságát hangoztató Kacavot, akinek mandátuma idén júliusban jár le, a kneszet csütörtökön saját kérésére három hónapra szabadságolta, ideiglenesen felmentve elnöki jogkörének gyakorlása alól. Kacav szabadságának ideje alatt a parlament elnöke, Dalia Icik látja el az államfői teendőket. A bizottsági vitában több képviselő az államfő azonnali lemondását sürgette, csakúgy, mint kevéssel korábban a miniszterelnök és több más közéleti személyiség. Kacav azonban kijelentette, hogy csak akkor mond le, ha vádemelési eljárás alá vonják.
BreuerPress-info