67 százaléka támogatná

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalom legyőzné a jelenleg kormányon lévő Hamászt, ha most rendeznének parlamenti választásokat – derült ki nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási adatokból.


A rámalláhi székhelyű, függetlennek tartott Near East Consulting intézet szondázása emellett azt is kimutatta, hogy a palesztinok többsége azt szeretné, ha a Hamász enyhítene Izraellel szembeni politikáján. A megkérdezettek 40 százaléka a Fatahra, 23 százaléka pedig a Hamászra szavazna, ha most rendeznének törvényhozási választásokat. A többiek más palesztin szervezetre voksolnának, illetve távol maradnának a szavazástól.
Amennyiben a megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben most elnökválasztást tartanának, úgy a választók 38 százaléka Abbász elnökre, 18 százaléka pedig Iszmáil Haníjére, a Hamászt képviselő kormányfőre adná voksát.
Abbász valósággal sokkolta a palesztinokat, amikor a múlt hónapban, miután sikertelen tárgyalásokat folytatott a Hamásszal egy egységkormány megteremtéséről, a belpolitikai patthelyzet feloldása érdekében előrehozott parlamenti és elnökválasztásokat kezdeményezett.
A Hamász tavaly januárban került a kormányra, ami a nyugati segélyezők büntetőintézkedéseinek bevezetését vonta maga után, mert a szervezet nem hajlandó elismerni Izrael létét, továbbra sem mond le az erőszakos cselekményekről, és az átmeneti békemegállapodásokat sem tartja kötelezőnek magára nézve. A korábbi segélyek elapadása jelentősen rontott sok palesztin anyagi helyzetén. A Hamász egyébként elutasította Abbász indítványát az előre hozott választások megtartására.
Az intézet közvélemény-kutatási adatai arra is utalnak, hogy a palesztinok 51 százaléka helyeselné, ha a Hamász változtatna Izraellel kapcsolatos álláspontján, míg 39 százalék ezt nem tartja szükségesnek. A megkérdezettek 67 százaléka támogatná azt, ha a palesztinok békét kötnének Izraellel, 26 százaléka pedig ellenezne egy ilyen egyezményt.
A szondázást 823 személy bevonásával végezték el, a hibahatárt 3,4 pontban határozták meg.
BPI-info