Tiltakoznak Arpád Tarnóczy jelölése ellen

A szlovák parlament elnökéhez és frakcióihoz írott levélben tiltakozik a Szlovákiai Zsidó Hitközségek Szövetsége, hogy a törvényhozás Arpád Tarnóczy személyében egy olyan jelöltet készül megválasztani a Nemzeti Emlékezet Hivatalának (ÚPN) élére, aki lekicsinylően nyilatkozott a szlovákiai zsidóságról és korábban egy szélsőséges szervezettel együtt ünnepelte a fasiszta szlovák állam évfordulóját.


Arpád Tarnóczy – aki évekkel ezelőtti nyilatkozataiban magyar származású arisztokratának vallotta magát – egy évtizeddel ezelőtt a Vladimír Meciar vezette HZDS parlamenti képviselője, majd egy ideig Szlovákia budapesti nagykövete volt. Tarnóczyt most a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kitartó támogatásával a Kommunistaellenes Ellenállók Szövetsége jelölte (ZPO) – a magyar Történeti Hivatalhoz hasonlítható – ÚPN élére, amely létrejötte óta a honlapján nem csak a kommunista államrendőrség, az StB ügynökeinek, hanem a zsidó vagyonok árjásítóinak névsorát is közzétette.
Tarnóczy a ZPO elnökeként a közelmúltban sértő választ adott arra a kérdésre, vajon nem találja-e zavaró körülménynek, hogy jelölése ellen épp a szlovák zsidók tiltakoznak. A megkérdezett válasza szerint: „Ez talán csak a lakosság 0,4 ezrelékének véleménye, márpedig ha a demokráciát komolyan vesszük, akkor a többség véleménye az igazság.”
A szlovákiai zsidó közösség nem tud azonosulni a jelöléssel és levelében emlékeztet arra, hogy Tarnóczy korábban a Szlovák Testvéri Közösség (SP) nevű társasággal együtt ünnepelte a második világháború alatt fennállt szlovák fasiszta bábállam létrejöttének évfordulóját – emlékeztetett rá pénteki számában a SME című szlovák liberális napilap.
A Szlovák Testvéri Közösség arról híresült el, hogy hívei az utóbbi években Szlovákia különböző városaiban rendeztek újfasiszta erődemonstrációnak beillő tüntetéseket. A rendőrség egy ideig eltűrte, később kemény kézzel lépett fel a fasiszta bábállam félkatonai szervezete, a Hlinka-gárda egyenruháit utánzó öltözékben masírozó társaság ellen, melynek tagjai annakidején Rozsnyón leköpdösték az újra felállított Kossuth-szobrot, Révkomáromban pedig – Trianont éltetve – összecsaptak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) ellentüntetőivel, akik velük szemben a trianoni döntés igazságtalanságát hirdették.
Bpi-info