Kormányzati negyed a Nyugati pályaudvarnál lesz

Az új kormányzati negyed felépülésével olcsóbb és hatékonyabb lesz az igazgatás, benne a minisztériumok működése – hangsúlyozta Szilvásy György.


az előzetes tervek szerint a beruházás összes költsége mintegy 50 milliárd forint lesz, a tervezés bő egy évet vesz igénybe. A kormányzati negyedben, amelynek átadása 2009 közepére várható, mintegy 5.500 ember elhelyezésének a feltételeit kell megteremteni.
A miniszter kiemelte: a kormány a döntés meghozatalakor fontos követelményként fogalmazta meg, hogy az új helyszín kiválasztása után megkezdődő munkálatok a teljes nyilvánosság előtt folyjanak, a tervezés nyílt nemzetközi pályázaton történjen, továbbá a kivitelezés folyamata az állampolgárok számára is átlátható és ellenőrizhető legyen.
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere hangsúlyozta: a 28 hektáros beruházással új városközpont épül, aminek meghatározó eleme lesz a kormányzati negyed.
„Budapest főváros számára kiemelkedő jelentőséggel bír ilyen súlyú, ilyen nagyságrendű városépítészeti program” – mutatott rá a főpolgármester. Hozzátette: a kormányzati negyed megépítése sokkal több, mint egy nagyszabású ingatlan-beruházás, hiszen akár 100-200 évre meghatározhatja egy városnegyed arculatát.
„Éppen ezért a főváros a saját maga ügyének tekinti a projektet, és fokozottan érdekelt annak sikeres megvalósításában” – mondta Demszky Gábor, aki célként jelölte meg, hogy a megépülő kormányzati negyed „integráns része legyen a fővárosnak”, a budapestiek számára is élvezhető, átjárható, megközelíthető legyen.
Bpi-info