kormányellenes tüntetésre buzdit a Hezbollah

A készülő bejrúti kormányellenes tüntetésen való tömeges részvételre buzdította a libanoniakat csütörtöki tévébeszédében Haszan Naszrallah, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője.


„Fölszólítunk minden libanonit, éljenek az ország bármely vidékén, legyenek bármely politikai irányzat hívei, hogy vegyenek részt a pénteki békés, civilizált tömegtüntetésen, hogy megszabaduljunk ettől az alkalmatlan kormánytól, amely elbukta küldetését” – mondta Naszrallah. A beszéd elhangzása után automata fegyverekből a levegőbe leadott lövéseket lehetett hallani Bejrút több városrészéből.
A libanoni ellenzéki erők ülődemonstrációt hirdettek péntek délutánra Bejrút központjába, hogy elérjék a Fuád Szinjóra Nyugat-barát miniszterelnök vezette kormány lemondását. A tüntetésen való részvételre buzdította híveit egy másik vezető ellenzéki, a keresztény Michele Aun is. A 72 éves extábornok szerint a Szinjóra-kormány helyét nemzeti egységkormánynak kell átvennie.
A politikus, aki a szíriai csapatok 2005. májusi kivonulása után tért vissza Libanonba franciaországi száműzetéséből, s kezdetben a libanoni politika legelszántabb Szíria-ellenes alakja volt, utóbb meglepő fordulattal a síita Hezbollah oldalára állt. Az államfői tisztségre aspiráló Aun azzal indokolta lépését, hogy egy újabb felekezetközi polgárháború elkerülése érdekében volt arra szükség.
BreuerPress-info