1956-ról Londonban

A brit trónörökös jelenlétében és fővédnökségével tartanak magyar és brit előadók nagyszabású művészeti programot.


A Londoni Magyar Kulturális Központ vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára – aki utódja kiválasztásáig ügyvezetőként továbbra is igazgatja a központot – elmondta: a St. James’s-palotában (amely egykor Károly walesi herceg állandó rezidenciája volt, jelenleg pedig hivatalainak ad otthont) fellép Sebestyén Márta népdalénekesnő, Vásáry Tamás zongoraművész, valamint a Magyar Állami Népi Együttes.
A rendezvényen Jeremy Irons, az Oscar-díjas brit színművész Márai Sándor Mennyből az angyal című versének angol fordítását olvassa fel.
Irons már korábban is kapcsolatba került a magyar kultúrával: Szabó István Csodálatos Júlia című, az 1930-as évek londoni színházi világát idéző romantikus filmvígjátékában – amely Somerset Maugham Színház című novellájából készült – a főszereplő, Annette Bening partnere volt.
A rendezvényen jelen lesz – és a tervek szerint beszédet mond – Károly herceg, feleségével, Kamilla cornwalli hercegnővel együtt.
A meghívott díszvendégek között van Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök, Douglas Hurd volt külügyminiszter, Sir Malcolm Rifkind egykori külügy- és védelmi miniszter, valamint Ian McCartney, a jelenlegi kormány kereskedelmi minisztere.
Bogyay Katalin a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta: a hétfő esti kulturális programot gyakorlatilag Károly hercegnek szánt „ajándékként”, az eredeti londoni 56-os rendezvénysorozaton kívül szervezték meg, miután a trónörökös kifejezte készségét arra, hogy a palotában és az ő jelenlétében tartsanak kulturális emlékrendezvényt. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a walesi herceget az októberi londoni rendezvények valamelyikére hívják meg.
Az államtitkár hozzátette: a hétfői program finanszírozásából a herceg jótékonysági alapítványa, a Prince’s Trust is részt vállalt.
A rendezvényen bemutatják Bogyay Katalin The Voice of Freedom – A szabadság hangja – című új kötetét, amely interjúkat tartalmaz az 1956-os forradalom Nagy-Britanniában élő egykori részvevőivel.
Londonban a múlt hónapban – ugyancsak The Voice of Freedom címmel – gazdag eseménysorozattal emlékeztek meg az évfordulóról. Bemutatták – Nagy-Britanniában először – Mészáros Márta A temetetlen halott című, Nagy Imre életéről szóló filmjét, a Barbican kulturális központ könyvtárában pedig egész októberben látható volt a forradalom és az utána következő időszak korabeli fotóiból összeállított kiállítás; az anyagot a Nemzeti Múzeum archívumából válogatták.
A Barbican mozijában A temetetlen halott mellett olyan klasszikus magyar alkotásokat is levetítettek, mint Fábry Zoltán Húsz óra, Jancsó Miklós Szegénylegények, Szabó István Apa, valamint Makk Károly Szerelem című filmjei.
BreuerPress-info