Magyar-Horvát kormányközi vegyes bizottság

Szili Katalin az évente megrendezett kétoldalú parlamenti elnöki találkozók keretében tárgyalt horvát kollégájával, Vladimir Seks-szel a horvátországi Csúzán


Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: Magyarország számára stratégiai kérdés, hogy Horvátország az európai integráció részévé váljon, ezért európai uniós csatlakozását a parlamenti együttműködésben is szeretné elősegíteni.
A két házelnök megegyezett abban, hogy a két törvényhozás külügyi hivatala összeállít egy olyan stratégiai partnerségi megállapodást, amelyben konkrétan rögzítik a parlamenti bizottságok, szakbizottságok közötti együttműködést a tapasztalatok átadása érdekében. Erre „már volt példa, a román szenátus, illetőleg a román nemzetgyűlés és a magyar parlament között” – mondta Szili Katalin, aki szerint a stratégiai partnerségi megállapodást jövő tavasszal Pécsett írnák alá.
A regionális kapcsolatokat illetően Szili Katalin azt mondta Seksnek, hogy Olaszország, Szlovénia, Magyarország és Horvátország regionális együttműködését (kvadrilaterálé) szintén a horvát EU-csatlakozás szolgálatába kellene állítani. A kvadrilaterálénak is van parlamenti dimenziója. Jövő tavasszal Szili Katalin látja el a parlamenti regionális együttműködés keretében a regionális felelős szerepét, ezért abba Horvátországot is meg fogja hívni.
A magyar házelnök Seks segítségét kérte ahhoz, hogy mivel Magyarországon öt horvát tanszék működik különböző egyetemeken, segítse elő, hogy Horvátországban Zágrábon kívül Eszéken is legyen magyar tanszék, illetve biztosítsanak egy kollégiumot a szórványban élő horvátországi magyarság számára. Magyarország korábban ígéretet kapott arra, hogy a horvát hatóságok e célból Eszéken (Osijek) 50 fős kollégiumot létesítenek. Szili Katalin a magyar diplomák honosítása kérdésében is kérte Seks segítségét.
A megbeszélésen szóba került az is, hogy november végén összeül a magyar-horvát kormányközi vegyes bizottság. E testület fogja előkészíteni a jövő év eleji horvát-magyar közös kormányülést, amelyben – mint Seks kifejezte – teljes az együttműködési készségük.
Szili Katalint horvátországi látogatására elkísérte Karagics Mihály, a magyarországi Országos Horvát Önkormányzat elnöke. A tárgyalásokon részt vett a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) parlamenti képviselője, Ádám Jenő is.
Az Országyűlés elnöke később Pélmonostoron (Beli Manastir) koszorút helyezett el annak a háznak a falán, amely az 1956-os magyar menekültek gyűjtőtábora volt, a helyi önkormányzat épületében pedig eszmecserét folytatott a magyar szervezetek képviselőivel.
BreuerPress-info