ENSZ óhaja ellenére nem szólított fel azonnali, előfeltételek nélküli tűzszünetre Izrael és a Hez…

Támogatták egy ENSZ-irányítás alatt álló nemzetközi erő Libanonba történő sürgős telepítését a római nemzetközi értekezlet résztvevői


A részt vevő közel-keleti és európai országok, valamint az Egyesült Államok külügyminisztere a konferencia zárónyilatkozatában kifejezték eltökélt szándékukat a tűzszünet érdekében kifejtendő sürgős erőfeszítéseket illetően.
A hosszú vita után elfogadott nyilatkozat több arab állam, Olaszország és az ENSZ óhaja ellenére nem szólított fel azonnali, előfeltételek nélküli tűzszünetre Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet között.
Massimo d,Alema, a vendéglátó Olaszország külügyminisztere a konferencia zárónyilatkozatának angol nyelvű szövegét felolvasva hangsúlyozta: a fegyvernyugvásnak tartósnak, állandónak és fenntarthatónak kell lennie, és mihamarabb meg kell egyezni nemzetközi békefenntartóknak a térségbe való küldéséről az ENSZ égisze alatt. D,Alema szerint megegyezés született egy adományozói konferencia összehívására a libanoni újjáépítés támogatásának céljából.
Az olasz külügyminiszter közölte: maximális önmérsékletre, a polgári életek és az infrastruktúra megkímélésére szólították fel Izraelt, s egyben köszönetet mondott a humanitárius folyosók létrehozásáért és a segélyek légi szállításának engedélyezéséért.
Fuád Szinjóra libanoni kormányfő az ENSZ Libanoni Ideiglenes Hadereje (UNIFIL) szerepének kibővítésére – létszámának és felszerelésének megnövelésére, mandátumának és hatáskörének kibővítésére – kérte az értekezletet.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár az értekezlet utáni záró sajtóértekezleten többnemzetiségű erő létrehozását szorgalmazta, amely segítségére lesz Libanonnak a tekintélye érvényesítésében és a Hezbollah libanoni síita szervezet lefegyverzésére vonatkozó ENSZ-határozatok végrehajtásában.
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a konferencia után tartott sajtóértekezleten közölte, hogy a következő napokban megkezdődnek a tárgyalások a nemzetközi erő felállításáról. Rice aggodalmát fejezte ki a válságban játszott iráni szerep kapcsán, s arról beszélt, hogy már nem lehet visszatérni a válság előtti állapothoz a Közel-Keleten. Az amerikai diplomácia vezetője Szíriát is felelőssé tette a jelenlegi erőszakért.
Philipe Douste-Blazy francia külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki, hogy a római konferencia nem tudott megállapodni az ellenségeskedések „sürgős” beszüntetésének követelésében. Franciaország jobban szerette volna, ha az „azonnali” szó szerepel a nyilatkozatban.
BreuerPress-info