Szíria is belekeveredhet a libanoni-izraeli konfliktusba

George Bush amerikai elnök telefonon megígérte Fuád Szinjóra libanoni kormányfőnek: igyekszik rávenni Izraelt, hogy állítsa le a közel-keleti ország ellen indított támadását.


Bush emellett azt is közölte, nyomást gyakorol az izraeli vezetésre, hogy az lehetőleg a legkevesebb károkat okozza Libanonnak, és a polgári lakosságot mindenképpen kímélje meg .
Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő követelte az ENSZ és az EU közbeavatkozását az ellenségeskedések azonnal beszüntetése érdekében, Mint fogalmazott, a védelmi jellegű hadviselés igazolható, de általános ellentámadás csak az erőszak növekedését vonja maga után.
Vlagyimir Putyin orosz államfő ugyancsak a hadművelet haladéktalan leállítását követelte, s egyben bejelentette pénteken, hogy felveszi a G8-as csoport, vagyis az iparilag legfejlettebb hét állam és Oroszország csúcsértekezletének napirendjére a Libanonban kialakult helyzettel kapcsolatos kérdéseket.
A csúcs a tervek szerint szombaton Szentpéterváron kezdődik. Putyin annak a véleményének is hangot adott, hogy nem tartja elfogadhatónak a katonák túszul ejtését.
Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter Berlinben az önvédelem nemzetközileg is elismert jogosságát hangoztatta, mégis arra kérte Izraelt, gondolja át, milyen hosszú távú következményekkel járhat Libanon elleni támadása.
A Vatikán pénteken elítélte az izraeli légicsapás-sorozatot, amely a Szentszék szerint egy független és szuverén nép elleni támadás.
Angelo Sodano bíboros államtitkár, vatikáni „kormányfő” a pápai állam rádióállomásának nyilatkozva nagyon aggasztónak nevezte a Libanonból érkező híreket.
Indonézia, ahol a világ legnépesebb muzulmán közössége él, ugyancsak elítélte az izraeli támadást. Desra Paercaya, a jakartai külügyminisztérium szóvivője reményét fejezte ki, hogy a közel-keleti békefolyamat rövidesen újra feléled. Korábban Susilo Bambang Yudhoyono indonéz elnök többször is kérte Izraelt a hadművelet leállítására.
BreuerPress-info